
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 

 
 
 
 

 

 
  

 
 

 

 
 

 
 
 

 

 
 

 570.0480STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 


  April 3, 1951 

---, ---, ---, ---
Attorneys at Law 
XXXX ---
--- XX, California 

Attention: Mr. W--- D. 

Account No. K-XXXXXX 
J--- D. H---, M. D. 

Gentlemen: 

We acknowledge your letter of March 29 in which you state that Dr. J--- H--- knew, when 
the automobile that he purchased in Illinois was actually delivered to him on October 18, 1950, that 
he was going to use it in California.  You point out, however, that the order had been placed for the 
car on May 25, 1950, at a time when Dr. H--- had no intention of coming to California.   

It is our opinion, however, as we pointed out in our letter of March 9, that the date of 
“purchase” of the car, which is the controlling date in view of Section 6201 of the Sales and Use 
Tax Law, is the date of delivery of the car to the buyer unless the buyer is able to establish that he 
actually acquired title to the car at an earlier date.  The mere placing of an order for a car does not 
constitute an actual purchase of the car, even though it may result in a binding contract under which 
the person placing the order is bound to make a purchase at a later date.   

The Courts have recognized this distinction for purposes of the sales tax.  (See National Ice 
and Cold Storage Company v. Pacific Fruit Express Company, 11 Cal. 2d 282.)  We believe that it 
would also be held for purposes of the use tax that the date of purchase is the date of acquiring title 
and not the date of entering into a contract to make the purchase.  (See Section 6010 of the 
Sales and Use Tax Law which defines “purchase” as “(a) Any transfer, exchange, or barter, 
conditional or otherwise … of tangible personal property for a consideration.  (b) A transaction 
whereby the possession of property is transferred but the seller retains the title as security for the 
payment of the price …”)   

This has been our consistent administrative interpretation not only with respect to the 
application of the use tax to automobiles purchase outside the State, but to all property subject to use 
tax in which the date of purchase differs from the date of the contract to purchase.  We, therefore, 
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regret that we are unable to advise you that your client does not owe the tax.  We are, however, 
pursuant to your request, granting a one month’s extension for its payment.  Under the extension 
hereby granted the due date is April 30, 1951.  Pursuant to Section 6459 authorizing extensions, 
interest at the rate of one-half of one per cent per month, or fraction thereof, must be paid in addition 
to the tax. 

Please see that the attached duplicate copy of this letter is attached to your client’s tax return. 

Very truly yours 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:ph 

cc: Mr. H. B. H---


