
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
   

 
 

 

 
 

 
 
 

 
 
 
 

 
 

  

 
 

   

570.0400STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-5550 

March 9, 1953 

Mr. J. R--- P---

Certified Public Accountant 

P.O. Box XXX 

XXX South --- Street 

---, Montana
 

Dear Mr. P---: 

You request information as to the application of the California use tax to transactions by one 
of your clients. 

(1) A piece of equipment was purchased and sent to California and the use tax paid upon 
this equipment. The Montana operation also purchased a similar piece of equipment which was 
shipped to California where both pieces of equipment were tried out to determine which proved to 
be best fitted to the local requirements.  As a result, the piece of equipment which had been ordered 
for the California operation was sent to Montana and the piece of equipment ordered for Montana 
was retained in California.   

You ask whether the use tax paid on the piece of equipment that was originally ordered for 
the California operation should be considered as paid on account of the piece of equipment 
originally ordered for Montana but retained in California.    

It is our opinion that the use tax is due with respect to each of the pieces of equipment, since 
each piece of equipment was shipped into California and tested in this state to determine which best 
fitted the local requirements.  (We assume from your letter that your client had not yet acquired title 
to the equipment ordered for the Montana operation, at the time it was decided to ship this 
equipment to California.)   

The use tax is imposed upon the storage, use, or other consumption in this state of tangible 
personal property purchased from a retailer.  (See Sections 6201 and 6202 of the California Sales 
and Use Tax Law, copy enclosed.)  Use is defined in Section 6009 as including “the exercise of any 
right or power over tangible personal property incident to the ownership of that property, except that 
it does not include the sale of that property in the regular course of business.”  The fact that the use 
may have been for but a short period of time is immaterial.  (See Southern Pacific Co. v. Gallagher, 
306 U.S. 167.) 



 

  
 
 

 

 
  
 

 
 

 

 
  

 

 

 
 
 

 
 
 
 

Mr. J. R--- P--- -2- March 9, 1953 
570.0400 

(2) Your client purchased certain rollers which were placed in stock for possible use. 
Through a change in the operation, it developed that these rollers would not be used although a use 
tax had been paid on them.  They were traded for a power unit which is now in use. 

You ask whether it is necessary to pay a use tax on the power unit or whether you may pay 
use tax on the difference in value on the two items.   

In this situation it would seem that your client would be entitled to a deduction with respect 
to the use tax paid on account of the rollers, see Ruling 71, copy enclosed, in the event that there 
was no other use of that property while it was being held in this State, and provided your client is a 
“seller” or “retailer” as defined in the Sales and Use Tax Law.  Otherwise, a claim for refund could 
be filed.   

If you have any further questions with respect to this matter, please feel free to call upon us.   

Yours very truly, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

JHM:ja 


