
 
 
 

 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 

 

 

 

 
 

 

 
 

State of California Board of Equalization 
Legal Division-MIC: 82 

M e m o r a n d u m 515.1181.300 

To: Ms. L. P. Salcedo Date: July 15, 1996 
Business Tax Representative 

From: 	 Sophia H. Chung 
 Tax Counsel 

Subject: 	 M--- A--- M---, Et al 
C--- H--- A---
Account No. SR -- XX-XXXXXX 

This is in response to your memorandum dated April 25, 1996, asking how tax applies to 
charges for monitoring services provided by C--- H--- A--- (“C---”).  By way of a letter dated 
April 12, 1996, addressed to you, Ms. S--- N--- of C--- has provided the following factual 
background: 

“C--- H--- A--- is the local service administrators of P--- M--- S--- which provides 
complete and expansion programs of Personal Emergency Response Systems 
(PERS) across the United States. Our service consists of an easy to use electronic 
device designed to signal a friend, relative, emergency service whenever help is 
needed. 

“We buy or lease these units from P--- M--- S--- and market the service in 
[California]. We find clients, install our units at client’s homes and charge a one 
time installation fee and a monthly fee for the rental of the equipment (which is 
taxable) and a monthly fee for the monitoring service. . . . The monitoring is done 
through P--- M--- S---’ Monitoring Center in [out of state].  We bill our clients for 
rental and monitoring of the equipment and they pay us directly and C--- H--- A--
- in turn pays P--- M--- S--- for the purchase or lease of the equipment and the 
monitoring of all units in service.”  

DISCUSSION 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by the gross receipts, unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. (Rev. & 
Tax. Code § 6051.) The term “sale” means any transfer of title or possession of tangible 
personal property for consideration. (Rev. & Tax. Code § 6006(a).) A sale at retail means a sale 
for any purpose other than resale in the regular course of business.  (Rev. & Tax. Code § 6007.) 
Although the retailer owes the sales tax, the retailer may collect sales tax reimbursement from 
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the purchaser if the contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1.) When sales tax does not 
apply, use tax, measured by the sales price, applies to the use of tangible personal property 
purchased from a retailer for the storage, use, or other consumption in California, unless the use 
is exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.)  Neither the sales tax nor 
the use tax applies to charges for services not constituting sales of tangible personal property. 
(Reg. 1501.) 

C--- acknowledges that the monthly fee charged to its customers for equipment rental is 
subject to tax. The only question presented is whether the monthly fee for monitoring the 
equipment is subject to tax.  In a letter dated March 13, 1996, to Mr. B. H. Watson, Supervisor of 
Return Analysis Section, Ms. N--- explains the operation of the monitoring equipment and 
services. When the customer presses the button on the portable transmitter installed in the 
customer’s home, it sends a radio signal to the receiver, which then dials the central monitoring 
service located in [out of state]. The center then notifies one of three emergency contacts 
designated by the customer at the time of the installation of the unit.  There is no charge for the 
number of times the system is used by the customer.  Based on the unique situation presented by 
the specific facts provided by C---, we regard the monthly fee for monitoring the unit as a 
nontaxable charge for services. Thus, we conclude that the contract between C--- and its 
customers is for both the sale of tangible personal property and the provision of services.  In 
other words, the monthly fee for the rental of the monitoring equipment is subject to tax, 
however, the monthly fee for monitoring the equipment is not subject to tax. 
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