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STATE OF CALIFORNIA 

JOHAN KLEHS 
First District, Hayward 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA MIC: 82 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0085 DEAN F. ANDAL 
TELEPHONE (916) 324-2634 Second District, Stockton 

FAX (916) 323-3387 CLAUDE PARRISH 
Third District, Torrance 

JOHN CHIANG 
Fourth District, Los Angeles 

KATHLEEN CONNELL 
Controller, Sacramento 

September 9, 1999 
E. L. SORENSEN, JR. 

Executive Director 

Ms. S--- C---
Senior Manager 
State Tax Consulting Group 
--- LLP 
XXXX --- ---
--- ---, NY XXXXX-XXXX 

Re: Request for Ruling 

Dear Ms. C---: 

I am responding to your letter dated June 15, 1999 in which you request a ruling 
concerning the sales and use tax implications of certain proposed business activities to be 
conducted in this state. I note, for your information, that Board staff does not issue rulings, 
although we are happy to give you our legal opinion.  The only basis for relieving a person of 
liability from having relied upon advice from the Board is Revenue and Taxation Code section 
6596. (Copy enclosed.) However, since you have not identified your client, this letter does not 
come within the provisions of section 6596.   

Facts 

You write that Company A is primarily engaged in the business of providing online 
electronic commerce services.  The Company maintains a web-site that serves as a market place 
where online sellers and buyers can buy and sell tangible personal property using an online 
auction format.  You write that, “Company A’s web-site essentially offers a service that 
enhances, through automation, activities that have historically been conducted by and through a 
traditional newspaper classified ad." 

Online sellers post a description of an item they wish to sell on the web-site.  Generally, 
the company does not charge for a posted listing, but sellers who wish to highlight their 
merchandise may use the Company’s premium listing services.  You comment that, “These 
services are offered for a small fee and allow the seller to enhance their listing by having it 
placed on special pages, linked throughout the site, bolded on listing pages, or emphasized with 
special icons.” 
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Buyers may search the web-site for merchandise of interest.  The online 
seller sets the initial sales price and time period of item availability.  Online 
buyers, at no charge, make offers on items through the web-site.  The web-site 
serves as an electronic platform that automatically updates the listed price as 
offers are made on the posted items. 

Sellers are automatically notified by electronic mail when another person 
has offered a higher price for an item.  The person who has offered the highest 
price by the end of the allotted time is deemed the buyer and instructed how to 
contact the seller. The buyer and seller then coordinate with each other 
concerning how to exchange the consideration and the item sold. 

You write that Company A is not a party to the transaction between online 
sellers and buyers, takes no responsibility for the availability or delivery of the 
items, and never takes possession of the merchandise. 

Company A is incorporated outside of California; and its headquarters, 
employees, and computer servers are located outside of California.  The Company 
proposes to move part of its business activities to California.  It plans to open a 
California office and establish web-based activities in California by placing a 
computer server in this state. 

Company A plans to establish a web-site on the California server which will 
function like the model described above, with the following changes.  Company 
A will charge fees to online sellers who use the web-site.  There will be an initial 
fixed and nonrefundable listing fee. For a larger fee, the seller may also choose 
various additional listing options designed to enhance the listing.  Company A 
will also charge a percentage fee on the final sales price of the item offered for 
sale. 

You write, “Company A’s fees are not contingent on whether the individual seller and 
individual buyer complete the transaction by exchanging property and consideration.  At the 
completion of the allotted time for the sale, fees will be charged to the seller unless there are no 
offers made on the listed property.” 

You reiterate that Company A will not be a party to the transaction between the seller and 
buyer, and further state: 

“At no time will Company A take possession or title to any of the property 
being offered for sale.  Company A will not participate in the consummation of 
the transaction between the buyer and seller. Company A will not collect 
consideration on behalf of the seller, nor will Company A assist the seller in 
delivering the property to the buyer. Company A will not provide insurance 
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service for the property being sold or escrow service for consideration being 
exchanged. Company A will only provide a web-site that provides listing 
services for sellers and an interactive online platform that is used to facilitate the 
sale of merchandise over the Internet by individual sellers and buyers.” 

For purposes of this opinion letter, I assume that company A will not advertise itself as 
an “auctioneer”; that its contract with sellers does not state that Company A is an “auctioneer” or 
in the business of selling tangible personal property at auction; and that Company A will not be 
bonded as an “auctioneer.” 

Discussion 

A retail sale of tangible personal property in California is subject to sales tax measured 
by the retailer’s gross receipts, unless the sale is specifically exempted or excluded from 
taxation by statute. (Rev. & Tax. Code § 6051.) A sale of tangible personal property includes 
any transfer of title or possession of the property for consideration. (Rev. & Tax. Code § 6006.) 

When sales tax does not apply, use tax measured by the sales price applies to the use of 
tangible personal property purchased from a retailer for storage, use, or other consumption in 
California, unless the use is exempted or excluded from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code 
§§ 6201, 6401.) Moreover, a retailer “engaged in business” in California who makes a sale of 
property subject to California use tax must collect the use tax from the purchaser and pay it to 
the state. (Rev. & Tax. Code § 6203.) A retailer who maintains an office in this state is 
considered engaged in business in California. (Rev. & Tax. Code § 6203(a).) 

Revenue and Taxation Code section 6015(a)(1) & (2) define a retailer to include, “every 
person engaged in the business of making retail sales at auction of tangible personal property 
owned by the person or others . . . or in the business of making sales at auction of tangible 
personal property owned by the person or others for storage, use or other consumption.” 
(Emphasis added.)  (Revenue and Taxation Code section 6005 defines the term “person” as it is 
used in the California Sales and Use Tax Law to include entities such as a firm, partnership, 
joint venture, limited liability company, or corporation, as well as an individual.) 

Sales and Use Tax Regulation 1565 (copy included) which explains and implements the 
Revenue and Taxation Code sections concerning auctioneers reads: 

“Persons engaged in the business of making retail sales at auction of tangible 
personal property owned by such persons or others are retailers, and are, 
therefore, required to hold sellers’ permits and pay tax measured by the gross 
receipts from such sales. 

“The amount upon which tax is computed includes the amount charged for 
merchandise returned by a customer at an auction sale, if the sale is made under 
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an agreement or understanding at the time of sale that the property will not be 
delivered or that any amount paid will be returned to the bidder. 

“Sales tax does not apply, however, when an owner of property delivers it to an 
auctioneer for auction and bids in his own property at auction.” 

Civil Code sections 1812.600 et seq. also apply to auctioneers and auction 
companies.  Civil Code section 1812.601, in pertinent part, defines an auction to mean “a sale 
transaction conducted by means of oral or written exchanges between an auctioneer and the 
members of his or her audience, which exchanges consist of a series of invitations for offers for 
the purchase of goods made by the auctioneer and offers to purchase made by members of the 
audience and culminate in the acceptance by the auctioneer of the highest or most favorable offer 
made by a member of the participating audience.” The section also defines an auctioneer to 
mean “any individual who is engaged in, or who by advertising[,] or otherwise[,] holds himself 
or herself out as being available to engage in, the calling for, the recognition of, and the 
acceptance of, offers for the purchase of goods at an auction.” 

However, since Company A will not advertise or otherwise hold itself out as an 
auctioneer, never will hold either title or possession of the advertised items, and will have neither 
the power to transfer title or possession of the items, nor the power to bind the seller and buyer to 
the sale, Company A will not be the retailer of the tangible personal property advertised on its 
California server’s web-site. Instead, Company A is providing a service only, which is not 
subject to California sales or use tax. (Reg. 1501.) 

For your assistance, we are also including a copy of Regulation 1569 which concerns 
consignment sales.  In pertinent part the regulation provides: 

"A person [this includes a corporation] who has possession of property owned by 
another, and also the power to cause title to that property to be transferred to a 
third person without any further action on the part of its owner, and who exercises 
such power, is a retailer when the party to whom title is transferred is a consumer. 
Tax applies to his gross receipts from such a sale." 

Under Regulation 1569 a consignment sale is a retail sale and the consignee is a retailer 
who must pay tax on the gross receipts from such sale.  Thus, if Company A were to take 
possession of any item and had the power to transfer ownership of it to another, even if 
Company A was not deemed to be an auctioneer, Company A would be a consignee.  As such, it 
would be a retail seller liable for payment of sales tax.  
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For your information, we further note that if in instances discussed in this opinion letter 
Company A is not the seller, e.g., non-consignment and non-auction sales, then the owner of the 
item(s) will be the seller.  As such, the owner generally will be required to report and pay the 
sales tax. In instances where the owner is not required to report and pay sales tax, any California 
buyer will be required to report and pay the California use tax. 

I hope this information is of assistance.  Please write again if we may answer any further 
questions. Should you write again, please provide us with your client’s name, samples of 
customer contracts and the rules for the auction format which will be posted on the web-site. 

Sincerely, 

Sharon Jarvis 
Senior Tax Counsel 

SJ:rz 

Enclosures: copy of Revenue and Taxation Code section 6596, copy of Regulation 1565 and  
copy of Regulation 1569 

cc: Out-of-State District Administrator (OH) 


