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Third District, San Diego 

 BRAD SHERMAN 
Fourth District,  Los Angeles 

 KATHLEEN CONNELLAugust 1, 1995 
Controller, Sacramento 

──────── 

BURTON W.  OLIVER
 Executive Director 

Mr. P--- H---

B--- P---

XXXX --- Avenue, Suite X-X 

---, CA XXXXX 


Re: 	B--- P--- 

  (No Permit Number) 


Dear Mr. H---: 

This is in response to your June 15, 1995 letter to Assistant Chief Counsel Gary Jugum 
regarding the application of tax on various activities undertaken by your company. 

 You state: 

"B--- P--- [(hereafter "BP")] is engaged in the business of leasing information 
about businesses to other businesses for sales, marketing, research, employment, 
direct mail, telemarketing, and other related purposes, to sum it up, we are a 
business to business information provider. 

"Recently, while providing a client with an estimate on an order, he informed me 
that if he went to one of my competitors he would not be required to pay any sales 
tax. I was shocked when I called my competitor and they told me that the State 
Board of Equalization ruled that they were exempt from paying sales tax." 

We understand your letter to ask whether tax applies on the various activities undertaken 
by your company.  In that regard, you have provided us with brochures regarding BP's 
operations for our review. 
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Discussion 

We understand that BP leases both custom and non-custom business directories to its 
customers in addition to undertaking sales of mailing labels, printed lists, telemarketing cards, 
and computer diskettes.  For purposes of clarity, I will first discuss the general application of tax 
on sales and leases of tangible personal property before addressing the application of tax on BP's 
leases of its business directories and sales of various materials. 

General Application of Tax 

California imposes a sales tax on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property inside this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) Gross receipts include all amounts received with respect to the 
sale, with no deduction for the cost of the materials, service, or expenses of the retailer passed on 
to the purchaser, unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. Code § 6012.) 

A lease of tangible personal property in California is a continuing sale and purchase 
unless the lessor leases it in substantially the same form as acquired and has made a timely 
election to pay California sales tax reimbursement or use tax measured by the lessor's purchase 
price of the property. (Rev. & Tax. Code §§ 6006(g)(5), 6006.1, 6010(e)(5), 6010.1, 
Reg. 1660(c)(2).1/) When the lease is a continuing sale and purchase because either or both of 
the foregoing conditions are not satisfied, the lease is subject to use tax measured by rentals 
payable. (Reg. 1660(c)(1).) The lessee owes the tax and the lessor is required to collect it from 
the lessee and pay it to this Board. (Rev. & Tax. Code §§ 6202, 6203, 6204; Reg. 1660(c).) 

A. Leases of Business Directories 

We understand from the materials you provided that BP accumulates information about 
other businesses in certain geographic regions for compilation into computer disks and/or 
reference books. BP thereafter leases these disks and books to its customers.  Thus, if BP's lease 
of its disks and/or reference books is considered a lease of tangible personal property, tax applies 
to the rental receipts from these materials since BP is not leasing the property in the same form 
as acquired. BP would be required to collect this tax from its customers and remit it to the 
Board. 

These types of transactions may be regarded as sales or leases of tangible personal 
property or instead as the providing of a non-taxable service.  Where tangible personal property 
is furnished to a customer to transmit information that was specifically created, collected, or 
compiled to meet that customer's particular order, the transaction is generally regarded as a non-
taxable service transaction. (See, e.g., Reg. 1501.) In that type of situation, the transfer of a 

1/  A copy of Regulation 1660 is enclosed for your review. 
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single copy of the compiled information on a computer disk or paper report is considered 
incidental to the providing of the service and tax only applies to the sale of such materials to the 
seller of the service. (Id.) However, where a transaction involves the delivery of tangible 
personal property which includes information not customized to a customer's order (including a 
report previously prepared by the retailer on a custom basis), the transaction is a sale or lease of 
tangible personal property and is subject to tax unless an exemption otherwise applies.  (Rev. & 
Tax. Code §§ 6051, 6201.) Information on computer disk or a paper report is generally not 
considered "custom" when the seller/lessor maintains an established price based on the item 
ordered, the product sold or leased to the customer is generic in nature (i.e., the product is 
available on a state or county-wide basis), or the product is delivered on a medium generally 
requiring mass production. 

We understand from BP's brochures that it leases both pre-prepared business directories 
for specific geographic areas in addition to offering "customized prospecting service."  We 
assume that the pre-prepared business directories do not constitute customized information 
prepared specifically to a customer's order.  Your sales or leases of such directories are therefore 
subject to tax. You have not provided us with enough information, however, to determine 
whether the "customized prospecting service" qualifies as a non-taxable service.  BP's 
"customized prospecting service" would qualify as a nontaxable service provided the amount 
charged reflects BP's actual charges for researching and compiling the report (e.g., the rental 
charge is based on BP's hourly charge to prepare the report), and the finished product is specific 
to that customer (i.e., the final disk/report is not sold, leased, or otherwise distributed to BP's 
other customers).  Where BP's "customized prospecting service" does not meet these 
requirements, tax applies on the entire rental receipts from the lease of these reports. 

B. Non-Business Directory Sales 

Tax does not apply to "mailing labels" where BP addresses materials to be mailed by a 
customer and the names and addresses are furnished by that customer to BP or are maintained by 
BP on behalf of that customer.  (Reg. 1502(d)(3).) We assume that BP's "printed list" is a series 
of names and addresses (and other information) created or maintained by BP for sale or lease to 
its customers for use in circulating material by mail.  (See Reg. 1504(a)(1).) Tax applies on the 
sale or lease of these lists unless the transfer is limited to a one time use.  (Regs. 1504(a)(2), 
1504(a)(3).) BP's sales of telemarketing cards and computer diskettes are also subject to tax as 
the sale of tangible personal property unless an exemption otherwise applies.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.) 

Finally, you state that your competitor believes it is not required to pay tax on its sales to 
customers.  You have not, however, provided us with enough information to determine whether 
your competitor's activities are in fact subject to tax or whether an exemption from tax may 
apply. We note, however, that we are precluded from divulging certain information about 
taxpayers to others. (Rev. & Tax. Code § 7056.)  As such, we would likely be unable to 
comment on your competitor's operations even if you provided us with a comprehensive 
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description of its operations. (We would, of course, take efforts to ensure that your competitor is 
properly reporting tax on its non-exempt sales to customers.) 

We trust this answers your questions.  If you have any further questions, please write 
again. If you do so, please provide us with a step by step description of the particular 
transactions and the particular products BP will be providing to its customers.  Finally, we have 
been unable to locate a seller's permit number for Business Prospector.  Please contact me or my 
secretary with the seller's permit number so that this letter can be filed appropriately. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:cl
 
Enclosure - Reg. 1660 


cc: Sacramento District Administrator 


