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July 11, 1996 
 
 
X--------------------------- 
 
 
 Re: X--------------------- 
 
 
Dear X----------------: 
 
 This is in response to your letter dated April 23, 1996, regarding the application of sales 
tax to the sale of a certain transmission to X---------------.  You state:  
 

"We are a truck repair shop. In this particular situation, our shop made a mistake by not 
putting oil in the transmission before the truck left the shop. This destroyed the 
transmission and made it inoperative. As we were responsible, the shop bought a 
transmission for the customer and installed it in the truck."  

 
DISCUSSION 

 
 Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by the gross receipts, unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. (Rev. & Tax. 
Code § 6051.) The term "sale" means any transfer of title or possession of tangible personal 
property for consideration. (Rev. & Tax. Code § 6006(a).) A sale at retail means a sale for any 
purpose other than resale in the regular course of business. (Rev. & Tax. Code § 6007.) Although 
the retailer owes the sales tax, the retailer may collect sales tax reimbursement from the 
purchaser if the contract of sale so provides. (Civ. Code § 1651.1.)  
 
 We assume that X--------------- purchased the transmission from a California retailer. Our 
understanding is that X--------------- did not sell the transmission to its customer, but rather 
consumed it in repairing the damage X--------------- caused. Under these facts, the sale of the 
transmission to X--------------- is subject to sales tax. As discussed above, although the sales tax 
is imposed on the retailer, the retailer may collect sales tax reimbursement (often itemized as the 
"sales tax" on the invoice) from X--------------- if the contract of sale so provides. We note that if, 
X--------------- used a transmission from its resale inventory which was purchased extax under a 



resale certificate, it must report and pay use tax with its tax return for the period in which the 
property was withdrawn from its resale inventory for consumption. (Reg. 1668(a)(2).)  
 
 If you have any further questions, please write again.  
 

Sincerely,  
 
 
Sophia H. Chung 
Tax Counsel  
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