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March 1, 1973 
 
 
X------------------- 
 
 
Dear X----------------: 
 
 
Mr. Robert Nunes has referred your letter of January 16, 1973, to this office for reply.  
You state that several sales and use tax questions have come up regarding the nuclear fuel 
used by X--------------------- and X---------------------- at your jointly owned X--------------- 
nuclear generating station. 
 
In order to answer the questions which you have directly addressed to us without unduly 
extending our analysis, we will assume that we are dealing with a nuclear fuel cycle 
already in continuous process.  Particularly, we will begin at the point where a fuel 
assembly is in use at the X--------------- site, and we will assume that all appropriate 
California sales and use taxes have been paid (tax on materials, “conversion” labor, 
“manufacture” labor and materials, and “enrichment” cost, if properly due). 
 
First, “reprocessing” charges are taxable as “fabrication” or “processing” labor under 
Section 6006(b) of the Revenue and Taxation Code to the extent that plutonium and 
unused uranium are recovered by you for later use, but such charges are exempt to the 
extent that neptunium, plutonium, and other by-products are sold.  this will require an 
allocation of the “reprocessing” charge between taxable and nontaxable components. 
 
Second, the “reconversion” charge made for converting the unused uranium into uranium 
hexafluoride (UF6) is taxable as “fabrication” labor. 
 
Third, as to the enrichment step, if the enrichment is done by private industry, tax will 
apply to this step.  The labor involved would be regarded as “fabrication” labor, not 
“repair” labor.  the measure of tax at this juncture will be the labor charge made by the 
processor only, and will not include the “trade-in value” of the uranium hexafluoride 
furnished by you to the processor provided (1) you retain title to the uranium 
hexafluoride and (2) the processor receives the uranium hexafluoride for enrichment prior 
to the time he ships equivalent amounts of enriched uranium hexafluoride for you 
account.  In other words, if the two conditions described are met, we take the position, in 
cases involving commingling of fungible goods, that for sales and use tax purposes you 
receive from the processor the “same” property which you furnish to the processor even 



though the property may in fact not be the same physical property.  If the two conditions 
described are not met, however, the transaction is viewed as an exchange or trade-in 
transaction, and the measure of tax is correspondingly increased. 
 
If the enrichment is done by the Atomic Energy Commission, tax will not apply by virtue 
of the specific exemption provided by Section 6402 of the Revenue and Taxation Code. 
 
Fourth, tax applies on the “manufacture” step. 
 
The labor cost incurred in the enrichment step would be subject to tax in the manner 
described above without regard to whether the nuclear fuel were originally acquired from 
industry or from the AEC. 
 
The answers given apply equally to the taxability of labor in connection with “new” fuel 
added during the process. 
 
Tax would not apply on the initial enrichment of nuclear fuel if the enrichment were 
performed by the AEC.  Material purchased from the AEC would similarly be exempt. 
 
Tax would apply on steps subsequent to the enrichment step even though the enrichment 
may have been performed by the AEC. 
 
If you have further inquiries on these matters, please feel free to correspond directly with 
this office. 

 
Very truly yours, 
 
 
Gary J. Jugum 
Tax Counsel 
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