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──────── 

BURTON W.  OLIVER
 Executive Director 

Mr. R--- A---, CPA 

XXXX --- Street, Suite XXX 

--- ---, California XXXXX 


RE: 	 [Unnamed Taxpayer] 
 Resale Certificates 

Dear Mr. A---: 

I am responding to your letter to the Legal Division dated September 4, 1995.  You ask if 
your client’s purchasers may issue it resale certificates, so that it may sell its products to them ex 
tax for resale, if at the time of purchase the purchasers know that some of the items purchased 
will be consumed by them and some resold but cannot designate any particular item that will be 
resold or consumed.  You ask for a written determination on this matter.  Since you did not 
identify the taxpayer, this letter does not constitute specific written advice to the taxpayer under 
Revenue and Taxation Code section 6596. Rather, it constitutes general comments regarding the 
applicability of California Sales and Use Tax Law to a set of hypothetical facts.  Your client may 
thus rely on this letter as the opinion of the Legal Division, but it is not effective to estop the Board 
from asserting tax in the event of an adverse result at audit. 

You describe your client’s operation as follows: 

“My client is located in California and distributes name brand eyewear to a 
network of authorized dealers located throughout the Western hemisphere....  [¶] 
Sales are made only to authorized dealers in good standing.... 

“The Company sells specific name brand lines of eyewear and related parts.... 

“All products that the Company sells are non-corrective through the time of sale 
and delivery to the dealer. The Company does not in any way handle prescription 
lenses. The Company does not make, buy, nor sell corrective lenses. 

“The eyewear is shipped with either sun or plano lenses.  The frames sold with 
plano lenses may or may not be used for prescription purposes.  Some dealers 
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make specialized sun or safety lenses to be installed into the frame (therefore they 
purchase the frame with the less expensive plano lenses).” 

Your client’s difficulty is that, at the time of purchase, it cannot determine which items 
are to be used for corrective purposes and which will not.  You indicate that often the dealer 
himself also does not know, depending on the nature of his business. 

OPINION 

As you note, licensed physicians, surgeons, and optometrists, are, by statute, the 
consumers of ophthalmic materials that they use in the performance of their professional services 
in the diagnosis, treatment or correction of eye conditions, and dispensing opticians are 
consumers of ophthalmic materials dispensed pursuant to a prescription prepared by a physician, 
surgeon, or optometrist.  Tax applies with respect to sales to such persons. (Reg. 1592(a) & (b).) 
Such persons are, of course, retailers of ophthalmic materials which they sell under other 
conditions and so may purchase such items ex tax for resale by timely issuing their suppliers 
resale certificates. 

A resale certificate must be issued timely and in good faith.  (Reg. 1668(a)(1).) We have 
previously determined that a buyer who purchases a bunch of items of tangible personal property 
knowing that some will be resold and some consumed but who, at the time of purchase, cannot in 
good faith determine which specific items will be resold and which will be consumed, may issue 
his vendor a resale certificate for the whole lot.  The buyer would then be responsible for 
self-reporting use tax on the items consumed. 

The facts you recite indicate that your client does not sell ophthalmic materials to persons 
who could be consumers only.  Therefore, it may accept under the above conditions, timely 
resale certificates that conform to the requirements of Regulation 1668, thereby excluding such 
sales from tax.  As you note, however, it may not accept resale certificates from persons who 
could only be consumers, e.g. optometrists whom your client knows do not sell ophthalmic 
materials under conditions other than those provided in Regulation 1592(a). 

I hope the above discussion has answered your question. If you need anything further, 
please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Senior Staff Counsel 

JLW:sr 

cc: --- --- District Administrator - -­


