
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
  

 
 

 
 

 

 
 
 

  

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

425.1165STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION WILLIAM M. BENNETT 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA First District, Kentfield 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-3828  BRAD SHERMAN 
FAX 323-3387 Second District, Los Angeles 

ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego 

MATTHEW K. FONG 
Fourth District, Los Angeles 

November 16, 1994  GRAY DAVIS 
Controller, Sacramento 

Ms. K--- K--- BURTON W. OLIVER 
 Executive Director 

G--- M--- C---
XXXX --- ---
P.O. Box XXXXX 
---, Virginia XXXXX-XXXX 

Re: SZ OH XX-XXXXXX 
Sales Tax on Medical Supplies 

Dear Ms. K---: 

I am responding to your latest letter to me dated October 5, 1994.  You asked if sales or 
use tax applies to the sales by your company (“G---”) of certain medical items.  You attached to 
your letter copies of presumably pages from a supply catalogue. 

OPINION 

In our previous correspondence I have discussed the legal principles governing the 
prescription medicines exemption from sales and use tax provided by Revenue and Taxation 
Code Section 6369, interpreted and implemented by Regulation 1591, and so for the sake of 
brevity will not repeat it here. (Unless otherwise stated, all further statutory citations are to the 
Revenue and Taxation Code.) Please remember that, as a rule, items used to diagnose a 
condition or to apply medicine or treatment to the patient are not considered to be medicines. 
(Reg. 1591(c)(2).) 

Based on the above standard, we conclude as to the items at issue as follows: 

1. Microfoam Surgical Tape. You indicate that this product is “tape utilized to hold dressings in 
place during the surgery.” The catalogue says it is for “pressure dressings.” “Dressings” are 
specifically listed in Regulation 1591(c)(2) as being “devices” excluded from the definition of 
“medicine.”  Sales of this item are subject to tax. 
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2. Soap. You ask if sales of soaps are exempt from tax.  As you know, we have previously 
determined that medicated soaps when applied to the skin of the patient for treatment of the 
patient are considered “medicines” under Regulation 1591(b)(1).  (Annot. 425.0700.) You ask if 
over-the-counter soaps such as Ivory and Dial are considered medicines also.  The regulation not 
only requires that the item be a “substance or preparation intended for use by external or internal 
application in the diagnosis, cure, mitigation, treatment or prevention of disease,” but also that it 
be “commonly recognized as a substance or preparation intended for that use.”  Over-the-counter 
soaps such as Dial or Ivory are sold for general household and cosmetic use and cannot be said 
to be commonly recognized as medicines. (See, e.g., Annot. 425.0820.) Such soaps do not 
qualify as medicines under the regulation with the result that their sales are subject to tax.  We 
note that sales of medicated soaps over-the-counter or for non-exempt purposes are also subject 
to tax. 

3. Wound Dressing and Wound Packing. You state that this type of item “is utilized on serious, 
open wounds and although it is not medicated, it is made of material that actually speeds up the 
healing process which generates new cells to develop. It also helps keep the wound moisturized 
which promotes accelerated healing.”  Again, “dressings” are specifically excluded from the 
definition of “medicine” under Regulation 1591(c)(2), with the result that sales of such items are 
subject to tax. 

4. Testicular Gel Implants. “This is silicon implants put into the testicles when replacement is 
necessary due to disease (ex. cancer).” We have previously determined that such implants are 
medicines under Regulation 1591(b)(2). 

5. Condoms. We have previously determined that these items are “appliances, devices, etc.” 
excluded from the definition of “medicine” under Regulation 1591(c)(2), with the result that 
sales of such items are subject to tax. 

6. Robinson Urethral Catheter. As you noted, we have previously held that Robinson catheters 
are not medicines but that urethral catheters are.  You attach copies of a portion of Senior Tax 
Counsel Mary C. Armstrong's letter dated October 2, 1989, showing this conclusion and of a 
catalogue page showing the Robinson catheter but do not include a description of the operation 
of the product. I am therefore unable to give you a definitive opinion on this subject and can 
only assume that we have previously found that the Robinson catheter is not permanently 
implanted, used for drainage through a natural or artificial opening in the body, or is a supply 
related to an exempt item.  (See, Annot. 425.0230.) 

7. Feeding Tubes. See response to #5. 
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8. Feeding Bags and Anti-Reflux Valves. See response to #5. 

I hope the above discussion has answered your question.  If you need anything further, 
please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:te 

cc: OH - District Administrator 


