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RE: 	 SC -- XX-XXXXXX 
Excimer Laser Coronary Angioplasty Catheters 

Dear Ms. A---: 

I am responding to your letter dated July 31, 1997 to the Legal Department requesting 
advice as to the applicability of use tax to S---’ sales of excimer laser coronary angioplasty 
catheters to purchasers for use in California. You assert these products “relate to percutaneous 
transluminal laser coronary  angioplasty/atherectomy purposes” (emphasis in original) and cite 
Sales and Use Tax Annotation 425.0231 as support for your position that such items should be 
considered “medicines” within the meaning of Regulation 1591, the sales of which are exempt 
from tax.   

The Board recently added new subdivision (n) to Regulation 1591 as follows: 

“Sales of intra-aortic balloon pump catheters and coronary angioplasty balloon 
catheters are not subject to tax. Sales of related supplies are subject to tax.  The 
term “related supplies” includes, but is not limited to, coronary guiding catheters, 
coronary guide wires, guide wire introducers, sheath introducer systems, torquing 
devices, hemostatic valves, inflation devices, and syringes.” 

(Effective August 23, 1996.) The Board thus limited the compass of this subdivision to those two 
items only.  No other items qualify, though possibly similar in function.  Accordingly, laser 
angioplasty catheters are not “medicines” as defined in Regulation 1591(b)(5) but rather are 
“instruments” excluded from the definition of “medicines” under Regulation 1591(c)(2).  Their sales 
are, for that reason, subject to tax. 
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For your information, I have enclosed copies of Regulation 1591 and of Tax Tip Pamphlet 
Number 45, “Hospitals.”  I hope the above discussion has answers your question.  If you need 
anything further, please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Senior Tax Counsel 

JLW:sr 

cc: 	 -- District Administrator 

-- District Administrator 



