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STATE BOARD OF EQUALIZATION  MEMBER 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA  First District

(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
 BRAD SHERMAN 

(916) 324-3828 Second District, Los Angeles 

ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego 

MATTHEW K. FONG 
Fourth District, Los Angeles   December 20, 1993 

 GRAY DAVIS
 Controller, Sacramento 

Ms. K--- K---
BURTON W. OLIVERG--- M--- C---  Executive Director 

XXXX --- Road 
P.O. Box XXXXX 

---, --- XXXXX-XXXX 


Re: 	 SZ -- XX-XXXXXX 
Sales Tax on Medical Supplies 

Dear Ms. K---: 

I am responding to your letter to me dated October 28, 1993.  You asked if sales or use 
tax applies to the sales by your company (“G---”) of three medical items.  You described their 
use in your letter and attached copies of descriptive brochure pages. 

OPINION 

In our previous correspondence, I have discussed the legal principles governing the 
prescription medicines exemption from sales and use tax provided by Revenue and Taxation 
Code Section 6369, interpreted and implemented by Regulation 1591, and so for the sake of 
brevity will not repeat them here.  (Unless otherwise stated, all further statutory citations are to 
the Revenue and Taxation Code.) Please remember that, as a rule, items used to diagnose a 
condition or to apply medicine or treatment to the patient are not considered to be medicines. 
(Reg. 1591(c)(2).) 

Based on the above standard, we conclude as to the items at issue as follows: 

A. Catheter Leg Strap. You describe the use of this product as follows: “The strap merely 
secures the catheter to the patient’s thigh.” The copy of the brochure page on this item states 
that it secures “an indwelling Foley to patient’s upper thigh without tourniquet action, 
eliminating the need for tape.”  Under Regulation 1591(b)(5) and (j), the sale of “related 
supplies” for the exempt item is exempt as well as the sale of the item itself.  We have previously 
determined that sales of Foley catheters are exempt from tax under the above authority.  So, then, 
are sales of straps used to secure such catheters to patients. 
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B. Urine Drainage System Meter. You request advice on the tax status of sales of a 
drainage system meter such as the one described in the enclosed brochure excerpt.  Exhibit #2 to 
your letter shows the B--- Center-entry Urinary Drainage Bag with Reflux Device.  It includes 
the following items: “anti-reflux valve, 2000ml round profile drainage bag, vented drip chamber, 
bag vent, large diameter tubing.  Includes urine sample port on catheter connector, sheeting clip, 
handle with ‘living hinges’ for secure hanging, and latex outlet tube.”  As you remember, the 
“related supplies” must be fully worn on the patients for their sales to be exempt under the above 
authority. You do not, unfortunately, indicate if this system meter hangs from the patient’s belt 
or from a pole.  If the former, its sale is exempt, but if the latter, its sale is subject to tax. 

C. Infusion Set. Your Exhibit #3 shows the --- - --- D--- Infusion Set which contains an 
inserter, adapter, needle, and flow-control plug. You do not indicate the type of infusion system 
to which these items are attached. Regular IV drug infusion systems are subject to tax. 
Programmable drug infusion systems worn or implanted in the human body have their own 
special exemption.  (Reg. 1591(b)(7).) As with the Urine Drainage System Meter, the tax status 
of sales of this infusion set is controlled by that of the infusion system. 

I hope the above discussion has answered your question.  If you need anything further, 
please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 


