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January 26, 1995 

 
 
X-------------------- 
 
 Re:  X-------------------- 
  Sales of Medical Equipment 
 
Dear X------------------, 
 
 I am answering your letter to me dated December 9, 1944.  You ask if your member may 
sell tangible personal property to X----------------------- enrollees free of tax by taking resale 
certificates from X----------. 
 
 You state that your member provide medical equipment/supplies in the home to persons 
with disabilities or persons who without proper equipment/supplies would otherwise be 
hospitalized.  Examples of the type of equipment/supplies are wheelchairs, beds, walkers, 
commodes, oxygen, disposable supplies, and nutrition services.  The transaction takes place 
between the supply company and the patient, but is often billed to, and paid, by X--------------- 
has notified X------------ members that their California Resale Certificate excludes these 
transactions from tax and has requested that sales tax be excluded from any future claims 
submitted to X--------------. 
 
 You attached a letter which X-------- apparently received from X------------, Supervisor of 
X--------- Accounts Payable Department, which indicated that, effective January 1, 1988, X-------
-- became the procuring company for X---------------------------, and also for itself.  The letter 
indicates that X---------------- purchased all non-inventoried, non-construction and non-
capitalized goods and materials for resale to the other companies.  X------------ attached a copy of 
a blanket resale certificate, dated January 15, 1992, which described the property to be purchased 
as “articles and supplies required for the operation of Medical Clinics and Hospitals and all 
support facilities.” 
 
OPINION 
 
 As you know, the sale of property which the purchaser will re-sell in the regular course of 
business is excluded from tax.  (Rev. & Tax. Code § 6007.)  A seller who timely and in good 
faith takes a resale certificate from a person who is engaged in the business of selling tangible 
personal property and who holds a California seller’s permit is relieved from liability for sales 
tax or collecting the use tax.  (Reg. 1668(a).)  Sales and Use Tax Regulations are issued by the 
Board to aid in the enforcement and administration of the Sales and Use Tax Law and have the 
force and effect of law.  A purchaser who issues a resale certificate, knowing at the time of 
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purchase that the goods will be consumed rather than resold, is liable for tax and penalties.  (Reg. 
1669(g).) 
 
We are of the opinion that this resale certificate is not effect to exclude these transactions from 
sales tax for two reasons.  First, it covers only items which X-------- intends to purchase for the 
purpose of resale to its member hospitals and clinics and support facilities.  Supplies and support 
items used in the operation of a medical facility are consumed by the facility, so when X---------- 
sells such items to its member facilities, those sales are at retail.  It must pay tax on those 
transactions.  The certificate thus does not cover the kinds of property which your members are 
selling.  Second, under the facts you give, your members are selling medical equipment and 
supplies directly to the patients.  While X----------- may be billed and pay for the item, the 
transaction is directly between the X----------- member and the patient.  X--------------- is not 
purchasing the item for resale to the patient.  The fact that a medical insurer is paying for all or 
part of the transaction does not alter its fundamental nature. (Reg. 1591 (n).)  We thus conclude 
that these sales are not sales to X-------- for resale to the patients, but rather they are direct sales 
from X------------ members to the patient and so are at retail.  The X---------- member must pay 
tax on all taxable transactions. 
 
 I hope the above discussion has answered your question.  If you need anything futher, 
please do not hesitate to write again. 
 

Sincerely, 
 
John L. Waid 
Tax Counsel 
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Cc: Mr. Ronald L. Dick 
 CH District Administrator 
 KH District Administrator 


