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Dear Ms

This is in response to your letter dated October 27, 1994

requesting an opinion concerning the sales and use tax
consequences of certain transactions involving T

o . A review of our central files
indicates that : holds a use fuel permit (. )
with the cCalifornia's State Board of Equalization, but does not
hold a California seller's permit with the Board. I assume from
this that T+ does not make retail sales of tangible personal

property in the state of California.

You write that T is a closely held corporation
headquartered in Colorado. T¢ _ is engaged primarily
in the business of leasing truck terminals located throughout the
United States. Three related family groups currently own the
stock of : the A shareholders, the R
shareholders, and the ¢ shareholders. It is proposed that a
series of transactions occur to separate ¢ as follows.

First, the ¢ shareholders will sell all shares of their

T stock to T ¢ _ for cash and notes. Second. TP

will create a new subsidiary corporation named XY &
Corporation ( 1), and TP will own all of the stock
of XYZ& . will transfer certain of its truck
terminals and other assets to XY2- . All assets transferred
from —T¢ - to XYz& - will be real property; no tangible
personal property will be transferrad. Third, all of the stock
of - will then be distributed by TP - to the 8
shareholders in exchange for all of their shares of i

stock.
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Discussion

. Under the California Sales and Use Tax Law, a retailer who
“makes sales of tangible personal property at retail in this state
must pay sales tax for the privilege of selling property at
retail in California, unless excluded or exempted by statute.
(Rev. & Tax. Code § 6051.) When sales tax does not apply, use

" “tax applies to a purchaser's use of tangible personal property
purchased from a retailer for use in California. (Rev. & Tax.
Code §§ 6201, 6401.) A sale of shares of stock in a corporation
is not considered to be a sale or purchase of tangible personal
property for purposes of the Sales and Use Tax Law. (Business
Taxes Law Guide Annot. 395.1250 (5/8/87).)

First, I address the sale by the C shareholders of their

LE stock to TP - for cash and notes. Corporate
shareholders do not own the assets of the corporation. Rather,
the corporation owns the assets of the corporation, and the
shares represent an ownership interest in the corporation itself.
Thus, when a shareholder sells its shares of the corporate stock,
although the assets of the corporation may include tangible
personal property, the sale of the stock is not a sale of
tangible personal property for purposes of the Sales and Use Tax
Law. (See BTLG Annot. 395.1250 (5/8/87).) Therefore, the sale
of TP stock by the C shareholders to Tf ~ is not a
taxable sale under the California Sales and Use Tax Law.

Second, I address the creation of XY2 by T _ with
T owning all the XyzZ stock, and the transfer of
various real property assets of TP -~ to XYZ . Since the

transfer of assets from =P to " XYZ " involves a transfer
of real property only (as opposed to tangible personal property),
there can be no tax liability under the California Sales and Use
Tax Law because that law imposes tax only on a retail sale or use
of tangible personal property, not of real property. (Rev. &
Tax. Code §§ 6201, 6401. Compare with Reg. 1595(b) (4).)

Third, I address the distribution of the stock of N%
by -ff . to the 8 sharehoclders in exchange for all the
R shareholders' gp stock. As discussed in the first
transaction (the sale of TP stock by the C( shareholders),
a sale of stock is not a sale of tangible personal property.
Therefore, the exchange of the TP ' stock for the X V&
stock is not a taxable sale under the California Sales and Use

Tax Law.
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I hope this information is of assistance. Please write
again if we may answer any further guestions.

— - — - e Sincerely, e

Staff Counsel

SJ:es

cc: Administrator,



