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Dear

This is in reply to your January 21, 1994 letter regarding
the application of sales tax to transfers of assets to a
commencing corporation. You provided the following facts:

) "The transferor company is dropping assets into a new
subsidiary, a commencing corporation, in an IRC §351
transaction. The transfer of these assets to the
subsidiary is solely for first issue stock of such
commencing corporation. No debt will be transferred,
assumed, or assigned, nor will the transferor receive
other consideration from the transferee. The
transferor is a lessee of certain real property leases
which will be assigned to the commencing corporation,
with the commencing corporation prospectively paying
the rent under the remaining lease term. No release
from the transferor will be sought.”

Given this information, vou asked whether the Roard would
consider the assignment of the lease as taxable consideration.
We do not understand the significance of your statement that, "no
release from the transferor will be sought.”

We believe that when a transferee assumes a cortingent
liability of a transferor, the transferee has given consideration
for the property transferred. However, where the transferee
incurs liabilities which will arise after the transfer of
tangible personal property, and are for benefits received by the
transferee after that transfer, the transferee has not assumed
indebtedness within the meaning of Sales and Use Tax Regulation
1595, subdivision (b) (4). If the transferor’s lease agreement
requires rental payments to be made in advance, then the
rransferee’s liability for a rental payment is for a benefit (the
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next month’s rent) the transferee receives after the transfer.
We do not believe that the transferee’s assuming the lease under
those circumstances results in a taxable consideration for the
transfer of tangible personal property.

We hope this answers your questions; however, if you need
further information, feel free to write again.

Very truly yours,

Ronald L. Dick
Senior Tax Counsel

bc: Sacramento District Administrator - KH



