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Ms. January 7, 1891
Chicago Auaiting

David H. Levine ATSS 485-5550
Senior Tax Counsel (916) 445-5550
1 £ -,

rfter a couple of stops, your memorandum dated November
27, 1990 has been referred to the Legal Division for response.
You have two questions concerning sales c¢f vehicles. Your first
question relates to the statute of limitations for filing & clain
for refund. A transfer of vehicles was made oOn Lecember 31, 1%¢
hut the tax was not pald to the DMV until September 22 and
December 18, 1987. The taxpayer filed a claim for refund on July
24, 1990 based on the Woosley case. You note that although this
is more than three years after the tax was cue it is within three
years of the date the tax was paid. You ask whether the statute

of limitations has expired.

i
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The period within which a claim for refund of sales or
use tax must be filed is set forth in Revenue and Taxation Code
section 6902. A claim for refund is timely only if it is filed
within: (a) three years from the last day of the month following
the close of the reporting period for which the overpayment was
made; (b) with respect to determinations, within six months from
the date the determination becomes final; or (c) within six months
from the date of overpayment. A claim for refund is timely if 4t
is filed within any of these three periods. 1In this case the
three year period started to run January 31, 1987 (the last day of
the month following the period for which the tax was due), and
therefore expired on January 31, 1990. Since there was no
determination issued in this case, the second period is
inapplicable. The final period expired on March 22, 1988 for the
first payment and June 18, 1988 for the second payment (six months
after each payment was made). The applicable periods within which
a claim for refund may be timely filed, March 22, 1988, June 18,
1988, and January 31, 1990, have all expired.
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Your second question relates to a transfer of a portion
of the trucks owned by ————— to _ 5
_ vy in exchange for original issue of its stock. These
trucks consisted of less than eighty percent of the assets of

The trucks were used as rental units. Upon registration,
the DMV assessed tax on only two of the one hundred vehicles
transferred. A claim for refund was timely filed for refund of
the taxes paid with respect to those vehicles. You ask whether
the trucks in lease service retain their tax paid status in a
transaction that is exempt as & contribution to a commencing

corporation.

Initially, I note that there is nc statutory exemption
for a transfer to a commencing corporation. If the transfer comes
within subdivision (b)(4) of Regulation 1595, the transaction is
not "exempt® but rather is not subject to tax either because no
sale actually occurred (no consideration) or a sale occurs without
a measure of tax since the stock has no value until after the
transfer is complete. You do not state whether there was any
consideration paid with respect to this transfer. For example, if
T p assumed liability related to the trucks it
received, then there was clearly a sale, with tax measured by the
consideration paid by B For the remainder of this opinion, I
assume that no consideration was paid except for the transfer of
stock in a commencing corporation that was not capitalized.

Yyou have described the transferred vehicles as trucks.
Trucks are mobile transportation eguipment (MTE) under section
6023 unless they are identified as one-way rental trucks under
section 6024. 1If the subject trucks are not one-way rental trucks
under section 6024, they are MTE. A lease of MTE is never a
sale. (Rev. & Tax. Code §§ 6006(g)(4), 6010(e)(4).) The lessor
is the consumer of the MTE and tax applies to the sale of MTE to
the lessor or to the lessor's use of the MTE. If the lessor's use
of the MTE will be limited to leasing and the lessor makes a
timely election to do so, the lessor may pay its tax liability
measured by fair rental value. (Rev. & Tax. Code §§ 6092.1,
6094(d), 6243.1, 6244(4), Reg. 1661.)

As assumed above, t % obtainec the trucks in a
transaction not subject to sales or use tax. This means that
~ @M may use the trucks itself without paving use tax. Since
the lease of MTE is not a sale and is regarded as being consumed
by the lessor, if the transferred trucks constitute MTE, no tax is
due with respect to their rental.
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1f the trucks are one-way rental trucks under section
6024, then they are treated as are any other non-MTE tangible
personal property. A lease of non-MTE tangible personal property
is a continuing sale and purchase unless leased in substantially
the same form as acquired and the lessor has paid sales tax
reimbursement or use tax to its vendor or timely paid use tax
measured by purchase price. As relevant here, the only time a
purchaser obtains tax paid status in property when the purchaser
does not actually pay tax is when that purchaser's transferor paid
tax measured by purchase price and the property is acguired in a
transaction described in subdivision (b) of section 6006.5. Since
less than eighty percent of _.... oo o assets were transferred
to ¥, this transaction does not come within subadivision (b)
of secticn 6006.5 ana ® does not obtain any tax paid status
by virtue of payment of tax Dby . ®. (See Reg. 1595(n)(2),
1660(h).) If the trucks are not MTE, L's lease of the
ninety-eight trucks with respect to which no tax has heen paid
would be regarded as continuing sales subject to use tax measured
by rentals payable.

I note that I have not considered the effects of any
lease agreement that was in existence when the subject transfer
was made. If there was an existing lease at the time of the
transfer, this could have a bearing on whether tax, if due, would
be regquired to be measured by rentals payable or by purchase
price. (See Reg. 1660(c)(9).) 1f, after obtaining further
{nformation, you have questions on this subject or others, feel
free to write again.
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