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Gentlemen: 
 
This is in reply to your letter of December 9 addressed to Mr. Harry L. Say, Sales Tax 
Administrator. You inquire concerning the application of the sales tax to your business of producing 
commercials for use on television for advertising agencies. You ask whether you are required to 
charge the advertising agencies sales tax on the film commercials you produce. 
 
You state you have read Ruling 19 and Sales Tax General Bulletin 50-9. Paragraph one of this 
bulletin explains that a motion picture production includes advertising commercials provided the 
commercial is a complete picture as distinguished from trailers, stock shots or other portions of 
complete productions. These advertising commercials or “playlets” as we understand they are 
sometimes called are not required to have any required elements set forth in the bulletin are present. 
The producer is regarded as the consumer of all film and other property used in the production of 
these commercials which met the requirements of the bulletin. As the consumer, the producer is not 
regarded as selling tangible personal property and is not required to pay sales tax on its gross 
receipts from the advertising agency. The tax applies to the cost to him of the film and other 
property and what he passes on to his customer to reimburse him for the applicable tax is a matter of 
contract between the parties.  
 
 
 
 

Yours very truly, 
 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
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