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Gentlemen:  
 
Reference is made to your letter of August 9, 1965 regarding our progress in clarifying the 
animated motion picture question and the suggested changes submitted by the above-
referenced association.  
 
Coincidentally, your letter arrived only a few days before we met on a scheduled conference 
to go over the question. Therefore, I held off writing you until after the conference.  
 
The conference concluded with an agreement that no changes would be made to bulletin 61-4 
and no new bulletin would be issued at the present time. We do not feel it is necessary for 
several reasons.  
 
In the first place, it is our conclusion that a literal interpretation of the annotation appearing in 
Cal. Tax Service at pages 3509 and 3510, and which describes six steps in the process of 
producing an animated film, has resulted in a departure from provisions of Ruling 19 and 
bulletin 61-4 to say nothing of creating the confusion that presently exists. The annotation 
was written long before the bulletin was adopted, and if a strict literal application of the 
annotation was intended it would have been included in the bulletin.  
 
As we see the problem and understand how it arises, an animation studio is automatically 
precluded from being found to be a producer of an animated film merely because it did not 
produce the "storyboard" (step No.1) even though, for example, the studio did all of the 
remaining five steps. This approach or test has apparently been used in recent audits of 
animated film studios, and where the studio subcontracted to have a storyboard produced or 
where an advertising agency furnished one, the animation studio producing the film has been 
precluded from being the producer of the film.  
 
We think this approach or test is wrong because it tends to, and almost always does, result in 
a departure from the provisions of bulletin 61-4, which defines a producer as the person who 
is responsible for and in general charge of making a production, either for himself or for his 
principal. Thus, if an animation studio is responsible for making the picture and is in general 
charge of the job, it should not matter how the storyboard was developed, whether it was 
subcontracted or given to the studio by the principal, since in either case the studio could still 
be the one responsible for and in general charge of making the production (meaning turning 
out the finished film for the client or principal, including an ad agency contracting with the 
studio to do the entire job).  



 
Conceivably no one could be the producer of a film if an ad agency entered into six separate 
contracts with six different studios for the six steps. To this extent no one would be the 
producer, but the ad agency would be the consumer of each step ordered. In effect, this is 
saying the ad agency (who did nothing) was the producer, since under the ruling the producer 
is the consumer. This is most improbable, but I think it serves to illustrate how there has been 
a departure from the definition of a producer when so much weight is placed on one simple 
step, such as the creation of the storyboard.  
 
We understand that another problem area arises when an ad agency contracts with an 
animation studio to produce a film and furnishes a 1/4" tape with some sounds to be used 
when the sound track is fabricated (dub-in sound). We understand that the position has been 
taken that the mere furnishing of the tape precludes the studio from being the producer on the 
theory that since the tape was furnished the studio, the studio did not perform all six steps. 
(Step No.6 is dub-in sound.)  
 
This also we find to be a departure from bulletin 61-4. In the first place, furnishing the tape is 
not dubbing in the sound, and we do not think it should preclude a studio from being found to 
be the one responsible and in general charge of making the film. In fact, we think an 
animation studio could subcontract the sound work and still be the producer of the film. 
However, where this is done, the sound studio doing the dubbing and mixing would be liable 
for tax on its charges to the animation studio producing the film. This is what bulletin 61-4 
provides.  
 
We also understand that there has been a tendency to treat fully animated films (that contain 
no live action shots) as something other than motion pictures. This, we think, is wrong 
because Ruling 19 and bulletin 61-4 do not distinguish between animation, live action or any 
combination thereof.  
 
Our conclusion, therefore, is to disregard the application of the so-called six step test when 
looking to see who was the producer of an animated film, and instead, strictly adhere to the 
provisions of bulletin 61-4 and Ruling 19.  
 
With respect to the Association's proposed interpretation of Ruling 19 and bulletin 61-4, we 
went over it carefully and reached the following conclusions:  
 
Paragraph (a): This seems to be a restatement of provisions already found in bulletin 61-4 and 
64-5. We are not going to treat "complete" television commercials any different from any 
other complete motion picture, regardless of whether they are entirely animated, partially 
animated, or all live action.  
 
CAVEAT: An animation studio might do only the animation work on a commercial that 
contains live action as well, and be only responsible for the .animation which is, as to the 
entire production, an incomplete segment. In such a circumstance, the animation studio 
would not be considered as having produced a complete production within the meaning of 
bulletin 61-4 since the animation portion, standing alone, is not complete as far as the 
finished film is concerned. Thus, even though the studio produced the animation it would not 
be the consumer, and tax would apply to charges for the animation work the same as other 
studios would charge tax on sales of films consisting of "stock shots", "inserts", "titles", etc., 
produced independently of the picture, by someone other than the producer of the picture. In 
such a situation the animation studio would be a subcontractor.  
 



Paragraph (b): We agree that the source of the audio or visual content of a film should not be 
solely determinative when looking to see who produced the film. If the source is from an 
independent contractor under a subcontract, the producer of the finished film would still be 
the consumer of the segments he might subcontract to have done. It is our opinion that this 
section is not necessary when we properly apply the provisions of bulletin 61-4. If an 
animation studio has to subcontract some work, and if the animation studio is the one 
responsible for and in general charge of making the finished complete production, it will be 
the consumer of the the subcontracted work and the subcontractor will be liable for tax (if 
any) on the work performed.  
 
Paragraph (c) (1): This is a radical departure from provisions of bulletin 61-4 and has the 
effect of making every subcontractor a subproducer. It is contrary to the present definition of 
a subproducer and coproducer, which we do not contemplate or recommend redefining. It 
makes everyone the producer-consumer no matter how little or how much he does so long as 
he is responsible for what he does. It is just as much a departure from the bulletin provisions 
as holding that an animated film is not a motion picture.  
 
Paragraph (c) (2): This is also a radical departure from the bulletin and the definition of a 
coproducer. It is, in a sense, another way of saying what was said in (c) (1) above. It says, in 
effect, that if a person contracts to produce the titles and credits for a film under a contract for 
a fixed fee, he is the coproducer.  
 
Summarily, we do not think paragraphs (a) and (b) are necessary under the present provisions 
of bulletin 61-4, and we reject paragraphs (c) (1) and (c) (2) entirely.  
 
From the foregoing conclusions we are going to recommend a reaudit of the pending 
petitions, as we are sure that there will be some adjustments in order, particularly where audit 
procedure has been to follow a strict or literal test based on the application of the 
aforementioned anno containing the six steps in animation production.  
 
It is our opinion that this, then, will put everyone back on the track of following bulletin 61-4, 
which we have had with us since 1961 and which we conclude should not be expanded or 
contracted at this time. 
 
 
 
Robert H. Anderson  
Associate Tax Counsel  
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