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September 29, 1964 
 
 
 
 
 
 

Dear Mr. --- 
 
This is in reply to your letter of September 9 in which you inquire about the taxability of your 
client’s purchases of motion picture film. 
 
As we understand the facts, your client’s customer furnishes the script, direction, etc., but your 
client purchases the raw negative, does the camera work, and sends the film to the laboratory for 
processing. The lab sends its bill to your client, who, in turn, sends the processed film to his 
customer. The customer edits and completes the production. Your client charges for his time on 
an hourly or a contracted rate basis and adds the cost of the film and the cost of the lab work plus 
a markup on both. Your client’s customer is actually billed by your client for one lump sum, and 
sales tax is charged on the full amount of the bill. 
 
In order to explain the distinction between producers and independent contractors, we are 
inclosing copies of ruling 19 and Business Taxes General Bulletin 61-4. The primary point 
contained in them for this discussion is that producers (and co-producers) are considered to be 
consumers of all film and other tangible personal property used in the production of motion 
pictures, and the tax applies to the sale to producers. This means that persons who sell film and 
other tangible personal property to producers are not themselves consuming the property but are 
making a retail sale and should pay the sales tax on that sale. Accordingly, purchases of such 
property to be resold in the regular course of business to a producer are nontaxable sales for 
resale, and any purchases for such purpose may be made under a resale certificate if the 
purchaser for resale holds a valid seller’s permit.  
  
If a person is an independent contractor within the meaning of the bulletin, it means he is not a 
producer. Your client’s method of charging for his services and the fact that he does not share in 
the receipts or profits of the production would make it appear that he is not a co-producer but is 
an independent contractor.  
 
If, as is likely, your client’s customer is the producer within the meaning of the bulletin, then he 
is the consumer; and your client is properly charging him sales tax on all the tangible personal 



property sold to him. Your client may purchase such property ex tax under a resale certificate. If 
he does not do so, he may take a tax-paid purchase resold deduction on his quarterly return.  
 
If you have any further questions, please do not hesitate to write to us again. 
 
 

Very Truly Yours,  
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
 
By__________________ 
Philip R. Dougherty 

 
PRD: lar 
Enclosures  
 
cc: San Jose – District Administrator 
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