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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
 
 

September 18, 2000 
 
 
 
Re: Unidentified Taxpayer  
 
Dear --- ---:  
 
Your August 3, 2000 letter to former Executive Director Les Sorensen was referred to the Legal 
Division for response. You ask how tax applies to two separate transactions undertaken by your 
unidentified client (hereafter "the Company"). My response below does not come within the 
provisions of Revenue and Taxation Code section 6596¹ or Title 18 California Code of 
Regulations (hereafter "Regulation" or "Reg.") section I 705 since you failed to identify your 
client and possibly all relevant facts regarding the various transactions.  
 
You raise two separate factual scenarios. For purposes of clarity, I have separately responded to 
each scenario below.  
 
"Issue #1: Manufacturer's Sales & Use Tax Exemption  
 
"Facts  
 
"The Company is a manufacturer of various types of clothing, which it sells on a wholesale 
basis, to retailers such as Wal-Mart,  
 
Sears, etc. for resale to customers. The manufacturing process for the garments often begins in 
one plant and continues through several plants as goods-in-process until the finished product is 
completed in the final plant and is ready for sale. Various types of industrial machinery and 
equipment are used in the integrated manufacturing process. This process is typical for the 
industry in that it can be segregated into three functional segments:  
(1) Receiving; (2) Manufacturing/Processing; and, (3) Distribution. 

 
"1) Receiving involves the movement of unfinished materials from trucks into the 
materials storage area. To accomplish this receiving function, equipment such as 
forklifts, conveyors, reusable transport containers and other material storage and 
handling devices are utilized. Upon receipt the unfinished material is temporarily 
held on racks and shelving located in the storage area until ready for the 
continuation of the manufacturing process.  

¹All further references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise noted. 



 
"2) Manufacturing/Processing involves the introduction of unfinished materials 
onto the production line where it is transformed from one state to another. This 
transformation includes, but is not limited to, knitting, dyeing, cutting, sewing, 
washing, pressing and packaging. To accomplish this Manufacturing/Processing 
function, many types of equipment are utilized. These include: weaving looms, 
dye tanks, computerized cutting machines, sewing machines, washers and dryers, 
steam presses and packaging equipment.  
 
"3) Distribution involves the movement of partially finished materials from the 
production line into another temporary storage area. When ready for shipment, the 
goods-in-process are moved from storage onto trucks where they are transported 
to other plants for further Manufacturing/Processing, or at the last plant, the 
finished goods are transported to the Company's customers. To accomplish this 
distribution function, equipment such as forklifts, conveyors, reusable transport 
containers and other material storage and handling devices are utilized.  

 
" ... The various Manufacturing/Processing functions described above occur 
within four separate yet integrated plants, each situated several miles from the 
other... Plant A performs knotting and dyeing of the fabric; Plant B performs 
cutting of the dyed fabric; Plant C performs the sewing of the cut fabric pieces 
into garments; and, Plant D performs the washing, drying, pressing and packaging 
of the garments for shipment as commercially marketable products.... No single 
plant manufactures a finished commercially marketable product. ... "  
 
 
You ask our opinion as to whether:  
 
 
"1) [T]he manufacturing process begins in Plant A and ends in Plant D ... [such 
that] ... only receiving equipment in Plant A and distribution equipment in Plant D 
should be excluded from the exemption. All other receiving and distribution 
equipment utilized between Plants A and D ... qualify[ies] for the manufacturer's 
exemption.  
 
"2) For plants which are part of an integrated multi-state 
Manufacturing/Processing network, the manufacturer' s exemption should apply 
to receiving and distribution equipment purchased by each plant provided it is not 
the first or last plant in the integrated manufacturing process. If such plant were 
last in the manufacturing process, then distribution equipment should be 
disallowed while receiving equipment should qualify for exemption."  

 
The provisions of section 6377 and Regulation 1525.2 (hereafter "the partial exemption") are 
generally available to persons that commence a new trade or business on or after January 1, 1994 
inside this state which is described in industry numbers 2011 to 3999 of the SIC Code.  
 
A new trade or business is one which a person (or any related person) has not engaged in within 
the preceding 36 months inside this state or which is classified in a different division of the SIC 
code than that person's (or any related person's) current or prior trade or business activities in this 



state.² (§ 6377(b)(6)(A)(ii).) A person must be both pre-qualified and either registered to hold a 
seller's permit or maintain a consumer use tax account to claim the partial exemption. (Reg. 
1525.2(t).)  
 
You correctly note that the partial exemption only applies to property used primarily in 
manufacturing beginning at the point where raw materials are received by the qualified person 
and are introduced into the manufacturing process. (See Reg. 1525.2( a)( 1).) Raw materials are 
considered introduced into the manufacturing process when they are stored on the same premises 
where the qualified person's manufacturing activities are conducted. (Reg. 1525.2(a)(l)(A).) Raw 
materials not stored on the premises where manufacturing activities are conducted are not 
considered introduced into the manufacturing process. (Id.)  
 
You state that each of the Company's manufacturing activities occur at separate plants at 
different geographic locations. We understand that each location undertakes some separate 
function in the manufacturing of the finished tangible personal property such that each location 
actually receives some form of raw materials in an uncompleted state. Pursuant to Regulation 
1525.2(a)(l), we regard the manufacturing at each of these locations to begin when each location 
receives unfinished materials from a previous manufacturing facility or from the vendor to the 
first manufacturing location. The transportation, handling and delivery of unfinished products 
from one manufacturing facility to another (or from the vendor to the first facility) does not 
constitute manufacturing, but instead constitutes the transportation or storage of raw materials. 
The transportation to or between each facility does not constitute a manufacturing activity and 
does not qualify for the partial exemption.  
 
We disagree with your contention that the property used to transport the unfinished materials 
between the various plants is the same as the movement of materials along one continuous 
production line at a single geographic manufacturing location. In the Company's situation, the 
transportation necessary to transport the various unfinished, raw materials between the various 
plants consists of large trucks (or some other type of mobile transportation equipment) as well as 
loading and unloading equipment such as forklifts, containers, etc. We note that Regulation I 
525.2(c)(10)(A) specifically includes belts, shafts, moving parts, operating structures, 
conveyance systems and assembly lines within the definition of property subject to the partial 
exemption. That section does not, however, list (nor contemplate) items such as trucks, mobile 
transportation equipment or other property used to store or transport unfinished goods between 
two distinct geographic locations. Moreover, Regulation 1532. Teleproduction Or Other. 
Postproduction Service Equipment, was adopted after Regulation 1525.2 and is based on the 
same type of partial exemption from tax for teleproduction activities. That regulation specifically 
excludes vehicles (including those in or on which qualifying property is mounted or installed) 
from its definition of tangible personal property. (Reg. 1532(c)(6)(A).) We believe that the 
exclusion of vehicles also applies to the Regulation 1525.2 such that property used to transport 
unfinished materials to or between the Company's manufacturing facilities does not qualify for 
the partial exemption. This result equally applies where some of the Company's manufacturing 
facilities are located outside California.  
 
² Section 6377 makes a distinction between persons engaged in a trade or business inside the 
state and those that are not. Persons engaged in business wholly outside the state who commence 
a manufacturing operation in California on or after January I. 1994 qualify as a new trade or 
business regardless of that person's prior trade or business activity. (See § 6377(b)(5)(A)(iii).)  
 



 
"Issue #2: Displav Shelvin2 and Si2na2e Purchased by Retailers  
 
"Facts  
 
"The company offers a co-operative advertising plan ('co-op plan'), which provides co-op 
advertising support for retail advertising of its products. The plan is offered on a proportionately 
equal basis to all retailers (e.g. Wal-Mart, Sears, etc.) in the United States. Retailer co-op funds 
are accrued by the Company, on behalf of the retailers, into a single trust fund from purchases 
made by retailers. Participating retailers realize co-op funds at a rate of 2% of qualifying 
purchases of the Company's clothing products. Qualifying media advertising, visual 
merchandising shelving, signage and other items are reimbursed from the collective fund at up to 
50% of the cost price. Purchases of merchandising shelving and signage can occur by three 
methods:  
 

"1) The retailer can arrange for the purchase and shipment of promotional 
shelving and signage to its own stores located in California. The shelving and 
signage manufacturer's invoice will note the retailer as the 'sold to' and 'ship to' 
entity. The retailer will receive the invoice from the shelving and signage 
manufacture, which will be paid by the retailer. The retailer· will then submit the 
shelving and signage invoice to the Company for reimbursement of 50% of the 
cost price. The Company issues a check to the retailer for 50% of the cost price, 
which is paid from the retailer co-op trust fund. If a retailer submits claims for 
shelving and signage purchases, which are in excess of the amount of retailer co-
op money accrued, the retailer will be billed for any deficiencies at the end of the 
co-op plan year.  
 
"2) Same facts as number one except, the Company arranges for the purchase and 
shipment of promotional shelving and signage on behalf of the retailer customer. 
The Company will be noted as the 'sold to' and in some cases the 'ship to' entity 
on the invoice. However, the Company does not obtain possession of the shelving 
and signage; they are drop shipped directly to the retailer stores. The Company 
will pay the invoice which it receives from the shelving and signage manufacturer 
out of funds from the retailer co-op trust fund and will bill-back the retailer for the 
retailer's 50% share of the cost of the shelving and signage. The retailer's 50% 
payment back to the Company will be credited back to the retailer's co-op trust 
fund. If a retailer has insufficient co-op funds to pay for shelving and signage 
claims, the retailer will be billed for any deficiencies.  

 
"3) Same facts as number two except, the Company does obtain temporary 
possession of the shelving and signage; however, they are subsequently 
transported to the retailer store locations. Again, the Company will pay the 
invoice which it receives from the shelving and signage manufacturer out of funds 
from the retailer co-op trust fund and will bill-back the retailer for the retailer's 
50% share of the cost of the shelving and signage. The retailer's 50% payment 
will be credited back to the retailer's co-op trust fund. Again, if a retailer has 
insufficient co-op funds to pay for shelving and signage claims, the retailer will be 
billed for any deficiencies.  
 



"In all three cases, payment from the retailer co-op trust fund cannot exceed the 
amount of retailer funds available. If a retailer submits claims for shelving and 
signage purchases, in excess of the amount of retailer co-op money accrued, then 
the retailer will be billed for any deficiencies. One retailer cannot use the funds of 
another retailer, the funds are non-transferable.  

 
I understand you to ask how tax applies in each of the scenarios listed above.  
 
As a starting point, California imposes a sales tax on the gross receipts from the retail sale of 
tangible personal property inside this state unless an exemption or exclusion otherwise applies. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) This tax is imposed on the retailer who may collect reimbursement 
from the customer if the contract of sale so provides. (Civ. Code § 1656.1; Reg. 1700(a):) When 
sales tax does not apply, such as when the sale occurs outside California. use tax is imposed on 
the sales price of property purchased from a retailer for use inside this state. (Rev. & Tax. Code 
§§ 6201, 6401.) This tax is imposed on the purchaser. (Rev. & Tax. Code § 6202.) A retailer 
engaged in business in California must collect this tax from the purchaser and remit the tax to the 
Board. (Rev. & Tax. Code §§ 6203, 6204.)  
 
In scenario one, the Company's customer itself purchases the display shelving and signage 
directly from a third party. We understand that these items are shipped directly to the Company's 
customer by the third party vendor and that the Company has no involvement in the transaction 
other than providing partial reimbursement to the customer from the co-op advertising funds 
earned by that customer. Under these facts, I agree that the Company has no obligation to collect, 
report or pay tax to this Agency with respect to the sale of the shelving and signage from the 
third party vendor to the Company's customer. Instead, the vendor must report and pay tax 
measured by its gross receipts where its sale to the Company's customer is subject to sales tax. 
The vendor must alternately collect use tax from the Company's customer and pay that amount to 
this Agency where the sale is subject to use tax (see subdivision (a)(2) of Reg. 1620; copy 
enclosed), and the vendor is a retailer engaged in business in this state pursuant to section 6203. 
The Company's customer is obligated to self report use tax measured by the sales price of the 
shelving and signage where the transaction is subject to use tax and the vendor i~ not a retailer 
engaged in business inside this state. In any event, the taxable gross receipts or sales price from 
this transaction include all amounts received with respect to the sale of the shelving and signage. 
The amount of the co-op funds paid by the Company to its customer may not be excluded from 
the measure of the gross receipts or sales price.  
 
In scenario two, the Company directly contracts with the vendor for the purchase of shelving and 
signage. This is a sale of tangible personal property to the Company. You did not, however, 
provide us with enough facts to conclusively determine whether the Company is making these 
purchases as the agent of its customer. (For example, you did not provide us with copies of any 
relevant agreements such as the co-op advertising agreement, a purchasing agency agreement (or 
any other agreement discussing the relationship between the parties), or provide a detailed 
enough description of the relationship between the Company and its customer.) Moreover, we 
assume that the Company is a retailer engaged in business inside this state pursuant to section 
6203 (based on its purported manufacturing operations inside this state) such that the vendor is 
not regarded as the retailer when it drop ships the shelving and signage to the Company's 
customer. (See § 6007.³ If these assumptions are incorrect, our opinion would be different.)  
 
³ We further assume that the vendor who drop ships the property is located inside California.  



Based on these assumptions, we would regard the Company as the retailer of the shelving and 
signage where it is not in fact the purchasing agent of its customer. When this occurs, the 
Company may purchase the shelving and signage for resale. The Company's subsequent sale of 
these items to its customer is subject to tax. (The Company must report and pay tax measured by 
its gross receipts where the sale is subject to sales tax. The Company must alternately collect use 
tax from its customer and pay it to this Agency where the transaction is subject to use tax. (See 
Reg. 1620(a)(2).)) Where the Company is in fact the purchasing agent of its customer, tax 
applies to the sale of the items to the Company. Tax would not apply to the Company's 
subsequent transfer of the shelving and signage to its customer as the agent of the customer. In 
either event, however, the measure of tax includes all amounts received with respect to the sale 
of the shelving and signage. The amount of the co-op funds utilized by the Company toward the 
purchase of the shelving and signage that were earned by its customer may not be excluded from 
the measure of the gross receipts or sales price.  
 
In scenario three, the Company actually obtains physical possession of the shelving and signage. 
The application of tax in this scenario appears to be the same as for scenario two. Where the 
Company is not the purchasing agent of its customer, the Company is the retailer of the shelving 
and signage and may purchase these items for resale from the vendor. The Company's 
subsequent sale to its customer is subject to tax and the Company must either report and pay tax 
measured by its gross receipts from that sale (where the sale is subject to sales tax), or alternately 
collect use tax from its customer and pay it to this Agency (where the sale is subject to use tax). 
(See Reg. 1620(a)(2).) Where the Company is in fact the purchasing agent of its customer, tax 
applies to the sale of the items to the Company, but not to the subsequent transfer of the items to 
the Company's customer. In either event, however, the measure of tax includes all amounts 
received with respect to the sale of the shelving and signage. The amount of the co-op funds 
utilized by the Company toward the purchase of the shelving and signage that were earned by its 
customer may not be excluded from the measure of the gross receipts or sales price.  
 
We trust this answers your questions. If you have any further questions, please write again and 
include copies of all relevant agreements.  
 
 
 

Sincerely,  
 
 
 
Warren L. Astleford  
Senior Tax Counsel  

 
 
 
WLA:lfb  
Enclosure - Regulation 1620  
 
 
 
cc:  --- --- ---  
Ms. Nini McCormack (MIC:40)  
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