
 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 

February 24, 1969 

“Taxpayer” 

Gentlemen: 

Sections 6006, 6006.1, and 6010 of the Sales and Use Tax Law make the sales 
to gross receipts or the sales price on the continuing sale (lease) of personal p
gross receipts are defined in Sections 6011 and 6012, respectively, as the “tot
lease or rental price, valued in money, whether received in money or otherwise

Taxpayer leases personal property it has manufactured to various lessees within
taxpayer’s lease agreements provide that all taxes levied against the proper
lessee. In practice, these taxes are either paid directly by the lessee or are paid
account of the lessee, and thereafter collected, depending on how the tax is 
raised by you in your letter of December 8, 1968, is whether under these fa
property tax are additions to the sales price or gross rents and are, therefore, su

It is the state’s position that those increments are subject to tax.  The rationale
use tax to the property tax rests on the theory that the property tax is a liability
that the discharge of this obligation by the lessee, either directly or indi
component of rent.  

We realize that the liability for the property tax, in terms of who shall be asses
Section 405 of the Revenue and Taxation Code. Section 405 provides that the
taxable property on the first day in March to the “persons owning, claiming, p
it”. We agree with your conclusion that the assessor can assess either the le
property. However, this does not answer the question of who is primarily liabl

The general rule is that in the absence of a contrary agreement, the mere rela
tenant ordinarily gives rise to no duty requiring the lessee to pay taxes and as
the leased property (see Hammond Lumber Co. v. Los Angeles (1936) 
Accordingly, the ultimate liability for payment of taxes is on the owner and n
even if a statute allows assessment to the lessee.  In Caldwell v. Moore (184
pointed out that a statute permitting assessment in the name of the tenant was f
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facilitating  the recovery by the state of its taxes and would not alter the ultimate liability of the owner 
for the payment of them (see Kentucky Farm and Cattle Co. v. Williams (1956) 140 Fed. Supp. 449). 

In view of the foregoing, it is our opinion that the ultimate liability for the payment of taxes is that of 
the lessor, notwithstanding the fact that the statute authorizes that the lessee may be assessed.  It is true 
that the lessor can, by contract, require the lessee to pay the taxes; however, without such stipulation 
the responsibility would ultimately be the lessor’s.  It is clear from this that when the lessor does so 
contract with the lessee, he is assuming a liability of the lessor’s and this assumption is part payment 
for the use of the leased property and is part of the sales price or gross receipts.  

We do not agree with your position that the tax payments are similar to optional maintenance 
contracts. I understand that you contend that the lessee, by virtue of preparing the personal property 
statement, particularly schedule F, has an option of paying the taxes directly to the taxing authority, by 
indicating that the assessment of possessed property be made in the name of lessee, rather than the 
lessor (taxpayer). The “option”, however, is not binding upon the assessor since he may assess either 
the lessor-owner or the lessee-possessor.  In this sense, the payment of the taxes is not optional to the 
lessee. 

I realize that there will be some practical problem arising from this conclusion because of the difficulty 
in determining what amount of taxes the lessee pays.  However, Mr. Costa informed me that in his 
audit he made an approximate calculation in which your controller agreed was fair.  I am enclosing his 
conclusions and calculations. 

After reviewing these conclusions, please let us know if they are satisfactory and if you have any 
suggestions, or if it is not satisfactory, if you have an alternative. 

Very truly yours, 

Glenn L. Rigby 
Tax Counsel 
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