
 
 
 
STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
 
 
October 30, 1964 
 
 
Mr. I. E. L---  
Excise Tax Supervisor 
R--- O--- Corporation     XX-XXXXXX 
--- South --- Street 
--- ---, CA  XXXXX 
 
 
Dear Mr. L---: 
 
Bill Denny has requested me to reply to your letter of October 1, 19XX, concernin
of advertising materials delivered to a mailing agency for shipment to points outsid
 
We do not question that a mailing agency engaged in the business of arranging 
goods and holding itself out to the public as engaged in such a business q
“forwarding agent”, as that term is used in Ruling 55.  It is still necessary, howev
to be exempt as a sale in interstate commerce, that the seller be required by the con
ship the property to a point outside the state.  One means of fulfilling this requirem
by the retailer to a forwarding agent for shipment outside this state. 
 
If the purchaser instructs the printer to deliver the material to the mailing agency a
and the purchaser subsequently instructs the mailing agency to ship some portion 
to a point outside this state, we do not believe that the seller has met the re
Ruling 55(a)(1)(C).  The seller is not a party to any contract calling for shipment 
to a point outside the state.  Such shipment is not, therefore, pursuant to the co
This appears to have been the basis for our July 7, 19XX letter to you which is, 
letter mentioned in the first paragraph of your letter of October 1.   
 
If on the other hand, the seller is directed by the purchaser to deliver to a mailing 
property which is marked with an out-of-state destination, or if after delivery of 
the mailing agency the seller instructs the agency to deliver property to a point o
in accordance with the original contract of sale or any supplement thereto, the sell
the delivery to the mailing agency for out-of-state shipment in accordance with th
sales agreement and the sale would be exempt.  

Provided the property is actually s
state by the mailing agency.  (See
DHL 6/15/92. 
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Your letter states that your contracts for printing of advertising material usually provide that the 
printer will hold the material until ordered by the taxpayer to deliver to the mailing agency, 
where instructions have been given as to the points to which such material is to be mailed.  You 
also state that your purchase order usually indicates that certain quantities of the printed material 
will be shipped to pint outside the State of California. 
 
In view of the statement in the third paragraph on page 2 of your letter that some of the items 
ordered will be delivered by the vendor to a forwarding agent for shipment to a point outside 
California, it appears that the requirements of the ruling have been complied with.  This is so 
because, as you state, a quantity (to be shipped outside the state) will be determined before the 
material leaves the hands of the vendor, and the determination at that time would be in the nature 
of a supplement to the contract of sale or purchase order.  This, of course, assumes that the 
vendor would have in his possession at the time of audit a copy of such purchase order of 
supplement showing the out-of-state destination of the goods on account of which exemption 
would be claimed by the vendor. 
 
Sincerely, 
 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
 
EHS:fb 
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