
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 
  
   

 

  

  

 
 

 
 

 

 
 
 

 
 

 

325.1531STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-3237 

  July 10, 1984 

R---r L. H---

Assistant Secretary/Treasurer 

O--- C--- & S--- C---, Inc. 

P.O. Box XXXX 

---, CA XXXXX 


Re: 	 O--- C--- & S--- C---, Inc. – SR -- XX-XXXXXX 

Freight forwarders – interstate commerce 


Dear Mr. H---: 

This is in reply to your May 2, 1984 letter to Mr. Don Hennessy of the Board’s legal staff.  You ask 
for our opinion on the following question: 

Is tangible personal property (oil drilling pipe and equipment destined for use in 
Federal offshore waters) exempt from the application of State Sales Tax when it 
has been shipped in interstate commerce to O--- C--- & S--- C---, Inc., a company 
licensed by the P.U.C. as a common carrier in the state of California, and O---    
C--- & S--- C---, Inc. maintains control, prepares the property for further 
shipment, and transports the property to a California port for loading on offshore 
oil supply vessels for final transportation to Federal offshore waters? 

As background to this question, you state: 

Your answer to the above question is very important to our business because a 
large number of our potential customers are oil companies located outside the 
state of California and are telling use that our company must be an “interstate 
commerce commission licensed carrier or freight forwarder” in order to maintain 
their equipment in an interstate movement status and thus be exempt from the 
application of sales tax on tangible personal property destined for use in Federal 
offshore waters. 

Our conclusion is that the tangible personal property which O--- C--- receives in interstate 
commerce is exempt from sales and use tax, when O--- C--- makes no use of the property in 
California other than to maintain control, prepare the property for further shipment, and transport 
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the property to a California port for loading and final transportation to Federal offshore waters.  The 
basis for this conclusion is as follows.   

In our opinion, a “forwarding agent” within the meaning of the Sales and Use Tax Law is not 
required to be licensed by the I.C.C., or for that matter by anyone at all, for sales and use tax 
purposes.  Section 6396 states: 

There are exempted from the computation of the amount of the sales tax the gross 
receipts from the sale of tangible personal property which, pursuant to the 
contract of sale, is required to be shipped and is shipped to a point outside this 
state by the retailer by means of: (a) facilities operated by the retailer, or (b) 
delivery by the retailer to a carrier, customs broker or forwarding agent, whether 
hired by the purchaser or not, for shipment to such out-of-state point.   

For purposes of this section, the term “carrier” shall mean a person or firm 
engaged in the business of transporting for compensation tangible personal 
property owned by other persons, and includes both common and contract 
carriers. The term “forwarding agent” shall mean a person or firm engaged in the 
business of preparing property for shipment or arranging for its shipment.  

Interpreting and applying section 6396, the Board has adopted Regulation 1620, Interstate and 
Foreign Commerce.  As related to the issue you raise, Regulation 1620(a)(3)(B)(2) provides in part: 

As used herein the term “carrier” means a person or firm regularly engaged in the 
business of transporting for compensation tangible personal property owned by 
other persons, and includes both common and contract carriers.  The term 
“forwarding agent” means a person or firm regularly engaged in the business of 
preparing property for shipment or arranging for its shipment.  An individual or 
firm not otherwise so engaged does not become a “carrier” or “forwarding agent” 
within the meaning of this regulation simply by being designated by a purchaser 
to receive and ship goods to a point outside this state.  

We note that neither the definition of “carrier” nor the definition of “forwarding agent” refers to any 
licensing requirement. 

Ordinarily, if a purchaser were to receive title to or possession of tangible personal property within 
this state by designating an agent to receive the property, the sale would be subject to California 
sales or use tax, even if the purchaser intended to and did in fact immediately ship the property out 
of the state. One of the purposes served by section 6396 is to make it clear that a carrier or 
forwarding agent, as defined in that section, is not such an agent.  Therefore, when property is 
delivered to a carrier or forwarding agent, even if hired by the purchaser, the property so delivered 
does not thereby lose its status (if it had such status) as property moving in interstate commerce.   
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I enclose a copy of Regulation 1620 for your information.  Please feel free to contact me if you 
have any further questions or comments about this letter.  

Very truly yours, 

John Abbott 
Tax Counsel 

JA:ss 

Enclosures 


