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  August 27, 1993 
BURTON W. OLIVER

 Executive Director 

Mr. C--- L. N---, CPA 
XXXX --- --- ---, XXth Floor 
--- ---, CA XXXXX 

Dear Mr. N---: 

Re: 	 A--- C---, Inc. 
SY -- XX-XXXXXX 

This is in reply to your July 22, 1993 letter regarding the application of sales tax to your 
client's charges for negative retouching. 

As you noted, we responded to a request for an opinion from the --- audit staff in 1985. 
We concluded that tax does not apply to A--- C---'s sales of retouching to out-of-state 
photographers when A--- C--- retouches the negative and does not use the negative to make 
prints prior to shipping the negatives out of state. In accordance with Revenue and Taxation 
Code Section 6396 we also concluded that, when A--- C--- does use the negatives to make prints 
in California prior to shipping the negatives out of state, sales tax applies to A--- C---'s sale of 
the retouching. 

You asked whether our conclusion that sales tax applies to A--- C---'s sale is based on the 
assumption that A--- [C---] and its customer entered into an explicit agreement passing title to its 
customer prior to use.  Of course, our opinion was based on A--- C---'s charges being for 
retouching new photographs which would constitute taxable fabrication labor. 

We do not believe that, under the described facts, a title clause is necessary in order for a 
taxable sale to occur in California. The negatives which A--- [C---] retouches already belong to 
the purchaser. The sale of the retouching occurs in this state.  If A--- [C---] were to merely ship 
the retouched negatives to the out of state location prior to making any use of them in this state 
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on behalf of the purchaser, A--- [C---]'s sale would be exempt from sales tax pursuant to 
Revenue and Taxation Code section 6396. However, when A--- [C---] uses the customer's 
retouched negatives in this state to make prints, A--- [C---]'s sale of the retouching is a retail sale 
in this state and subject to sales tax. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 
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