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       April 8, 1987 
 
 
A--- S. R---, President 
R--- R--- Co., Inc. 
XXXXX --- Ave. 
--- ---, CA  XXXXX 
 
      Re: SS -- XX-XXXXXX 
   
Dear Mr. R---: 
 

This is in response to your letter dated January 30, 1987 regarding the application of sales 
and use tax to tariffs. 

  
You are in the roofing business and you use shakes and shingles imported from Canada.  On 

June 6, 1986, President Reagan issued Proclamation 5498 which imposed a 35% ad valorem tariff 
on certain wood products, including shakes and shingles, imported from Canada between 
June 7, 1986 and December 6, 1988, inclusive.  (USCCAN No. 6, Aug., 1986, pgs. A96-97 (the 
tariff becomes 20% between December 7, 1988 and December 6, 1990, inclusive, and 8% between 
December 7, 1990 and June 6, 1991, inclusive).)   

 
You have sent a copy of a letter you received from your vendor dated October 23, 1986 

which states: 
 
“It has been a little better than four months since the implementation of the 35% 
tariff and at your request we have been paying the tariff on your behalf until you 
could get the proper systems in place with your broker.  Please be kind enough to 
let me know which brokerage firm you will be using so that we may begin 
shipping tariff collect….”    
 
You have also sent a copy of an invoice showing the amount of the tariff added to the 

amount of your vendor’s invoice to you.  You ask whether the tariff is subject to tax if paid by your 
vendor.  You also ask if the tariff is subject to tax if you pay it directly.  
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Discussion 

 
The critical factor in determining whether sales or use tax applies to the amount of the tariff 

is the person legally responsible for paying that tariff under federal law.  As discussed below, that 
person is the “consignee.” 

 
The measure of the sales or use tax includes the gross amount for which tangible personal 

property, such as shakes and shingles imported from Canada, is sold.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6011(a), 6012(a).)  Importers’ excise taxes are not excluded from the taxable measure: 

 
“Gross receipts subject to sales tax and the sales price subject to use tax include 
the amount of any manufacturers’ or importers’ excise tax included in the prices 
of the property sold, even though the manufacturer or importer is also the retailer 
thereof, and it is immaterial whether or not the amount of such tax is stated as a 
separate charge.”  (Reg. 1617(b).  See Rev. & Tax. Code §§ 6011(c)(4), 
6012(c)(4).)   
 
An excise tax is a tax upon the performance of an act.  (Black’s Law Dictionary, 5th Ed. 

1979, pg. 506.)  The tariff imposed on Canadian wood products by the President’s proclamation is a 
tax imposed on the act of importation.  That is, it is an importer’s excise tax.  Since an importer’s 
excise tax is not excluded from taxation, where the tariff on Canadian wood products is “regarded as 
a cost or expense of the seller of the goods, the [tariff] will be includable in the measure of tax….”  
(Business Taxes Law Guide (BTLG) Anno. 295.1250 (8/20/71).)  The tariff will be regarded as a 
taxable cost of the seller when the seller is legally responsible for its payment.  
(BTLG Anno. 235.0080 (3/14/50).)   

 
The consignee of the imported Canadian shakes and shingles is the person legally 

responsible for payment of the tariff.  ((19 USC § 1505.)  “Consignee as used in the tariff laws has a 
different meaning than when used in a purely commercial sense.  The importer of record is the 
consignee for purposes of the tariff laws.  United States v. Goodman (Ct.Int.Trade 1983) 
572 FS 1284, 1287.)  This would include the party designated as importer of record in the 
Consumption Entries of the Bureau of Customs.  (A.N. Deringer, Inc. v. Consolidated Comp. Serv. 
Int., Inc. (D.Mass. 1974) 381 F.S. 1208, 1210.)   

 
Code of Federal Regulations section 101.1(1) sets forth the following specific rules: 
 
“‘Importer’ means the person primarily liable for the payment of any duties on the 
merchandise, or an authorized agent, acting on his behalf.  The importer may be: 
 

(1) The consignee, or 
 
(2) The importer of record, or 
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(3) The actual owner of the merchandise, if an actual owner’s 
declaration and superseding bond has been filed in accordance with § 
141.20 of this chapter, or 

 
(4) The transferee of the merchandise, if the right to withdraw 
merchandise in a bonded warehouse has been transferred in accordance 
with Subpart C of Part 144 of this chapter.”   

 
As explained by Code of Federal Regulations section 141.1(b)(1), liability for the import 

tariff 
 
“constitutes a personal debt due from the importer to the United States which can 
be discharged only by payment in full of all duties legally accruing, unless 
relieved by law or regulation.  Payment to a broker covering duties does not 
relieve the importer of liability if the duties are not paid by the broker.  The 
liability may be enforced notwithstanding the fact that an erroneous construction 
of law or regulation may have enabled the importer to pass his goods through the 
customhouse without payment.  Delivery of a customs bond with an entry is 
solely to protect the revenue of the United States and does not relieve the importer 
of liabilities incurred from the importation of merchandise into the United States.” 
 
The information you have provided us does not disclose who is the consignee or importer of 

record for the imported shakes and shingles.  If the seller is the consignee under federal law for 
purposes of the tariff, the seller is legally responsible for payment of the tariff to the United States, 
and the seller passes the amount of the tariff on to you as part of the sale price.  (See BTLG 
Anno. 235.0060 (3/16/54).)  If so, the tariff is an importer’s excise tax that is part of the sale price, 
and the amount of the tariff must be included in the taxable measure, whether stated as a separate 
charge or not.  (Rev. & Tax. Code §§ 6011, 6012, Reg. 1617(b).)  If the seller is the consignee, this 
taxable result is true even if you pay the tariff directly to the United States because the tariff is 
legally imposed on the seller.  Since you pay the tariff on behalf of the seller, the tariff is part of the 
taxable sale price and is subject to tax.   

 
In the seller’s letter dated October 23, 1986, it states that the tariff has been paid by the seller 

on your behalf.  This indicates that you may be the consignee under federal law for purposes of the 
tariff.  “If you are the consignee [for purposes of the tariff laws] at the time the goods enter the 
United States, the [tariff] is legally imposed upon you and [your payment of the tariff] will not be 
regarded as payment on the purchase price of the goods” and will not be part of the taxable measure.  
(BTLG Anno. 235.0060 (3/16/54).)  Similar to the discussion above, if you are the consignee, this 
nontaxable result is true even if the seller pays the tariff to the United States because the tariff is 
legally imposed on you. 

 
In summary, if you are the consignee, the tariff is legally imposed on you and that tariff is 

not part of the taxable sale price.  If the seller is the consignee, the tariff is legally imposed on the 
seller and that tariff is part of the taxable sales price.  The seller’s letter mentioned above also 
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indicates that a broker will become involved.  If so, the rules discussed above continue to apply.  If 
the broker is the consignee under federal law for purposes of the tariff, the taxable result would 
depend on whose behalf the broker acts as agent.  If the broker is the seller’s agent, the amount of 
the tariff is subject to tax.  If the broker is your agent, the amount of the tariff is not subject to tax.  If 
you have further questions, please feel free to write us again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
David H. Levine 
Tax Counsel 
 

 
DHL:ss 
 
bc: --- – District Administrator 
 Mr. Donald J. Hennessy 
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