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June 29, 1990 
 
 

Sales of Memberships – discounts on meals and hotel service 
Dear 
 
 In your February 26, 1990 letter to the Board’s legal staff, you enclosed your 
agreement with --- dated February 22, 1990, for the sale of --- club memberships. You 
request our opinion on the application of sales and use tax to this agreement. Specifically, 
you want to know whether tax applies to these memberships, and if so, whether the entire 
charge or only a percentage of the charge is taxable. If tax applies, you also want to know 
who is responsible for collecting and paying the tax. 
 
 In summary, your agreement with --- calls for --- to promote and market --- 
memberships. The agreement does not specify the charge for the memberships. I assume 
the charge is greater than a nominal amount ($30 or less per year). I also assume that the 
hotel’s total revenue from the sales of the memberships is an insignificant percentage of 
the hotel’s total revenue from all sources. 
 
 The person who purchases the membership receives a membership card good for 
certain discounts. Section 1 or your agreement specifies that --- will promote and market 
the following --- restaurant and hotel services: hotel dining facilities in two restaurants, --
- including breakfast, lunch, branch, and dinner; banquet vouchers; and liquor lounge 
discounts of 35% of the total beverage check. The membership also entitles the member 
to: quest room voucher valid for a 50% discount; complimentary sleeping room vouchers 
for a free night, and complimentary use of the tennis courts, swimming pools, parking 
lots, and airport shuttles. 
 
 Section 8 of the agreement specifies that the hotel will receive 50% of the net 
profit from the membership fees generated under the agreement as consideration for the 
hotel’s participation in the marketing program. Section 9 of the agreement specifies that 
the term “gross receipt” means all membership fees generated by the program less 
amounts paid for applicable state or local sales tax. 
 
 You also enclosed a letter from a Senior Tax Auditor, Evaluation and Planning 
Unit, State Board of Equalization, to --- Senior Vice President, --- dated March 8, 1988. 
The audit staff’s letter addressed the same issues as their letter regarding membership 
fees in the --- which were at that time marketed by ---. Under the same type of program, 
the customer obtained a membership card which entitled that person to discounts on food, 
banquets, catering and hotel rooms, and also free use of tennis courts, health spas, and 
parking lots. The audit staff concluded that the members were acquiring an intangible 
right to use the facilities of the hotel as they may see fit during the membership period, 



and no sales or use tax applied to the charges made for the membership card, even though 
one of the benefits was discounts on meals. The audit staff also noted that, on the other 
hand, if the primary benefit of the membership was for members to obtain discounts on 
food purchases, then the membership fees would be considered to be closely related to 
anticipated retail sales and any amounts paid by --- to the hotel would be part of the 
hotel’s gross receipts from its sales of meals.  
 
Opinion  
 
 The Board’s legal staff has issued an opinion (business Taxes Law Guide 
Annotation 295.1540, 10/3/86) which states: 
 

“295.1540 Membership Fees. Membership fees related to anticipated retail 
sales are includable in the gross receipts of the seller when a person who 
pays the fee is entitled to purchase merchandise for a lower price than a 
person who does not pay the fee, or when the fee exceeds a nominal 
amount (more than $30 per year).  
 
“A nominal membership fee ($30 or less per year) which does not entitle a 
person who pays the fee to purchase merchandise for a lower price than 
others is to be regarded as a charge for processing the membership 
application or membership renewal and is not includable in the gross 
receipts of the seller…” 

 
 When a sale is subject to sales tax, the measure of the tax is the gross receipts 
received by the retailer as consideration for the sale. There is no deduction allowed for 
the cost of the property sold, or the cost of labor or services, or any other expense, except 
as specifically excluded by statute (Rev. & Tax. Code § 6012). 
 
 Our opinion is that your sales of --- memberships through --- are not sufficiently 
closely related to anticipated retail sales of tangible personal property, therefore, no tax 
applies to your charges for these memberships. Although it is true that the memberships 
entitle the members to discounts on meals, banquets, and liquor, all sales which are 
subject to tax, nevertheless the primary benefit of the memberships appears to be the right 
to receive discounts on nontaxable hotel services and other services such as use of the 
parking lot, tennis courts, and swimming pool. In this situation, we regard the sale of the 
memberships as the sale of an intangible right to receive these benefits, and not as part of 
the taxable gross receipts of the hotel’s taxable sales. Thus, we agree with the conclusions 
reached in the audit staff’s March 8, 1988 letter to ---.  
 
 
 

Sincerely,  
 
John Abbott 
Senior Tax Counsel 
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