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There is what may be a typographical error in the above annotation which alters the 

principle stated in the supporting letter.  The annotation reads as follows: 
 

“245.1120  Aloc Vera Gel.  Aloc Vera Gel is sold primarily for use as a dietary 
supplement and for medicinal purposes; accordingly it does not qualify as a food 
product under Section 6359.  7/19/67.”   

 
The supporting memorandum reads, in pertinent part, as follows: 

 
“Although the brochure indicates that this product can be used for favoring [sic] 
foods and candy, it appears to us that it is primarily sold for medicinal purposes or 
for use as a dietary supplement.  Accordingly it does not qualify as a food product 
under § 6359 and Ruling 52.”   
 
The memo makes it clear that it is not aloe vera gel in general which is sold as a 

supplement and medicine but the particular product before the memo’s author, GAT (George A. 
Trigueros).  The annotation states, however, that aloe vera gel in general is sold as a food 
supplement or as having medicinal qualities.  Our experience has been that aloe vera gel is not 
always so sold.  The annotation as it stands, therefore, creates a misleading impression.   

 
I believe some minor changes in the annotation are necessary to make it reflect the 

correct rule.  First, the title should be “Aloe Vera Gel” and not “Aloc Vera Gel.”  Second, by 
changing the word “is” to “if”, and making some grammatical changes, the annotation would be 
correct.  I suggest that the annotation be altered to read as follows: 
 

“245.1120  Aloe Vera Gel.  Aloe Vera Gel, if sold primarily for use as a dietary 
supplement or for medicinal purposes, does not qualify as a food product under 
Section 6359.  7/19/67.  (Am. 2/11/91).”   

A "medicinal claim" on the product label is no longer used 
as a basis for differentiating a food product from a 
medicine.  Please see Annotation 245.0724 (11/17/08).  
RDT.  7/2/09.


