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This is in reply to your memoranda of December 3, 1952, and January 8, 1953.  It appears that, 
while the customer sometimes installs the electrically operated garbage disposal units sold to him 
by this account, in other cases the customer also asks for installation.  In these latter cases the 
installation is perfromed by a plumbing concern with whom the retailer has made installation 
arrangements.  The seller then adds a $40.00 installation charge to the customer’s contract and 
remits his own check to the plumbing concern.   
 
As you correctly indicate, we regard electrically operated garbage disposal units as “fixtures” 
under Ruling 11.  We would also regard Mr. Murphy as the retailer for sales tax purposes 
inasmuch as the plumbing concern does not furnish as well as install the disposal units.  The 
sales price of the fixture is, of course, governed by Ruling 11.  If the $40.00 added is separately 
stated, the amount of tax applicable would apparently be the same as where the unit is not 
installed, inasmuch as the parties would have actually set out an agreed retail selling price.  If the 
additional $40.00 charge is not separately stated, it would appear that we would have a lump-
sum construction contract and the special provisions outlined in Ruling 11* would apply. 

 
*Now Regulation 1521.  
  DJH.  

 
 

W. W. Mangels 
 

WWM:ja 


