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       August 12, 1992 
 
 
Mr. D--- H. S--- 
D. H. S--- & Company 
XXX --- Street  

 ---, CA XXXXX 
 
Dear Mr. S---: 
 

This is in response to your letter dated May 28, 1992, in which you state: 
 

"We are requesting a determination as to the applicability of sales tax in the 
following set of circumstances for contractors who are producing and placing 
asphalt concrete material under street and road contracts. 

 
"Specifically, we represent two licensed contractors, one of which is a producer of 
aggregate and asphalt concrete paving materials and the other is a licensed paving 
contractor.  These two contractors have formed a joint venture (ongoing 
partnership) for the purposes of supplying and performing on paving contracts for 
streets, roads and subdivisions to various private, federal, state and county 
agencies.  The intent of the parties is that they will secure work in the name of the 
joint venture and collect revenues through a joint venture bank account.  The 
revenues will be allocated to each joint venture partner's separate corporation 
based on line items in the bid.  Those line items, pertaining to the production of 
aggregate base and asphalt concrete materials, shall be allocated to the joint 
venture party responsible for producing that material and those line items for 
hauling, placing and compacting will be allocated to the other partner.  Costs 
incurred by each joint venture partner in the performance of their 'line items' in 
the overall contract will be paid from their respective corporate bank accounts.  
The partner supplying the materials will be responsible for paying sales tax on the 
purchase of asphalt petroleum from the supplier. 

 
"A joint venture contractor's license will be secured and all contracts will be 
executed in the joint venture name." 

 
 Since contracts to pave surfaces are construction contracts, application of tax to such 
contracts is governed by Sales and Use Tax Regulation 1521 (copy enclosed).  Construction 
contractors who furnish and install materials, such as asphalt, are generally treated as the 
consumers of the materials which they furnish and install in the performance of construction 
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contracts.  Either sales tax or use tax applies with respect to the sale of the materials to or the use 
of the materials by the construction contractor.  (Regulation 1521(b)(2)(A)(1).  See, however, 
Regulation 1521(b)(2)(A)(2) for the exceptions to this rule for certain types of contracts in which 
the construction contractor is treated as the retailer of the materials.)  A contractor who only 
furnishes materials and has no obligation to install the materials is not a consumer, but rather a 
retailer of the materials. 
 
 Without copies of the agreement between the contractors and a sample construction 
contract which is representative of the contracts entered into by the parties, we cannot give a 
definitive opinion on the application of tax to these transactions.  From your description, it does 
not appear to us that the understanding between the contractors is a true joint venture because 
they have not agreed to share profits and losses.  Rather, the contractors appear to be a "group or 
combination acting as a unit," and therefore this combination is a "person" as that term is defined 
under Revenue and Taxation Code section 6005.  This combination, which is the construction 
contractor responsible for furnishing and installing asphalt under construction contracts, is the 
consumer of the asphalt furnished in such contracts, and tax does not apply to its sales of asphalt.  
 
 In our opinion, however, the contractor which produces the aggregate and asphalt 
concrete paving materials is selling the paving materials to the combination.  It is therefore 
making retail sales to the combination, and its measure of tax on the sales to the combination is 
the amount shown on the line items pertaining to the production of aggregate base and asphalt 
concrete materials.  
 
 Revenue and Taxation Code section 6596 provides the only basis for relief from tax if a 
taxpayer relies on incorrect written advice from the board.  The primary conditions to qualify are 
that the request for opinion must be in writing and must disclose all relevant facts, including the 
identity of the taxpayer.  Since you have not identified your clients, this opinion does not come 
within the provisions of section 6596 but rather is simply general advice regarding a set of 
hypothetical facts. 
 
 If you have further questions regarding Sales and Use Tax Law, please do not hesitate to 
write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Elizabeth Abreu 
Tax Counsel 
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Enclosure 


