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  April 23, 1993 

BURTON W. OLIVER
 Executive Director 

Mr. R--- R. M---

Law Offices of --- and ---

XXX --- --- Street 

---, CA XXXXX 


Re:	 [A] Inc. 

  SR -- XX-XXXXXX 


Dear Mr. M---: 

Your letter to Dina M. Hay of the Board's Arcadia office has been forwarded to the 
Legal Division for reply.  In your letter dated March 17, 1993, you state that you are unaware of 
any case or statute, which supports the Board's claim that a notice of levy has priority over a 
bank's lien or right to set off. 

The Board served a Notice of Levy on --- --- Bank.  The bank responded that the Notice 
of Levy attached $18,894.03 in the taxpayer's account.  Subsequently, the Board received a 
check for $2520.29 with an explanation that the balance was applied to satisfy an outstanding 
delinquent loan with the bank. 

California Code of Civil Procedure section 700.140(a) provides that a levy on a deposit 
account reaches amounts in the account at the time of service on the financial institution. 
Code of Civil Procedure section 701.040 provides: 

“(a) Except as otherwise ordered by the court upon a determination that 
the judgment creditor's lien has priority over the security interest, if property 
levied upon is subject to a security interest that attached prior to levy, the property 
or obligation is subject to enforcement of the security interest without regard to 
the levy unless the property is in the custody of the levying officer; but, if the 
execution lien has priority over the security interest, the secured party is liable to 
the judgment creditor for any proceeds received by the secured party from the 
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property to the extent of the execution lien. 
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“(b) After the security interest is satisfied, the secured party shall 
deliver any excess property, and pay any excess payments or proceeds of 
property, remaining in the possession of the secured party to the levying officer 
for the purposes of the levy, as provided in Sections 9502 and 9504 of the 
Commercial Code, unless otherwise ordered by the court or directed by the 
levying officer.” 

Code of Civil Procedure section 701.040 establishes that only a security interest in the 
property levied upon will have priority over the levy.  The bank has no right of set off on the 
funds levied upon if it does not have a prior security interest in those funds. 

Although California Commercial Code section 9301(1)(b) provides that an unperfected 
security interest is subordinate to a person who becomes a lien creditor before the security 
interest is perfected, Commercial Code section 9302(1)(g) provides an exception to the usual 
requirement of a filing of a financing statement to perfect a security interest in a “deposit 
account.” If the deposit account is maintained with the secured party, the security interest is 
perfected when the security agreement is executed. 

Commercial Code section 9105(e) defines “deposit account” as 

“a demand, time, savings, passbook or like account maintained with a bank, 
savings and loan association, credit union or like organization, other than an 
account evidenced by a negotiable certificate of deposit.” 

If the bank can show that the taxpayer has signed a security agreement in which the 
taxpayer granted the bank a security interest in the funds in the account levied upon and that 
security agreement was executed prior to the levy, the bank has a right to retain amounts due to it 
on the defaulted loan and must remit any excess funds to the Board.  If the bank has no such 
security agreement, the funds in the levied account must be turned over to the Board without any 
deduction or set off. 

If you need any additional information, please contact this office. 

Very truly yours, 

Thomas Cooke 
Tax Counsel 

TC:cl 


