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[X] 
 
Attention: [X] 
 
Gentlemen: 
 
 Your letter of February 27 indicates that you do not have a correct understanding of the 
application of Ruling 40.  You enclosed a copy of this ruling with a notation thereon that you are 
an organization relieving mental poverty and mental distress by the Bible literature which you 
distribute without charge. 
 
 If you will again refer to the ruling, you will note that organizations engaged in relief of 
poverty and distress and making sales as a matter of assistance to purchasers, although not liable 
for sales tax on their receipts from sales, are not exempt with respect to sales made by other 
vendors to the charitable organization.  The fact that you donate your Bible literature places you 
in the same position as a charitable organization selling merchandise as a matter of assistance to 
purchasers.  They, under Ruling 40, are the consumers of the merchandise and, to the extent it is 
purchased by the organization, the tax applies with respect to that purchase. 
 
 Not the following language in Paragraph 2 of Ruling 40: 
“Tax applies to all sales of tangible personal property to charitable organizations not considered 
to be retailers”.  As a donor you are not considered a retailer, but the sale of the donated articles 
to you is a retail sale and subject to tax. 
 
 We cannot authorize sales to you of material to be given away to be made without 
payment of sales tax.  Such an authorization would be contrary to law.  Whether or not the law 
should contain an exemption with respect to such sales is a matter of policy for determination by 
the State Legislature. 

 
Very truly yours, 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
 

EHS:ph  
P.S.  See Ruling 50, enclosed, regarding periodical publications. 
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