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Mr. [W]  
[H] 
XX --- --- 
--- ---, CA  XXXXX 
 
 
 Re: [H] 
 
 
Dear Mr. [W]: 
 
 
 I am responding to your letter dated November 5, 1995.  You ask whether a church which 
is exempt from income tax under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code “is required to 
pay state sales tax”.  If so, whether “there is an exemption from this tax available.”   
 
 A sales tax is imposed on all retailers measured by their gross receipts from retail sales of 
tangible personal property in this state unless the sales are specifically exempt by statute.  
(Rev. & Tax. Code § 6051.)  A retail sale is a sale for any purpose other than resale in the regular 
course of business.  (Rev. & Tax. Code § 6007.)  Although sales tax is imposed on the retailer, 
the retailer may collect sales tax reimbursement from the purchaser if the contract of sale calls 
for such reimbursement (usually under the heading “sales tax”).  (Civ. Code § 1656.1.)   
 
 There are no sales tax exemptions for churches arising from their non-profit status or 
because they are exempt from income taxation under the Internal Revenue Code.  Retail sales of 
tangible personal property by a non-profit organization in California are subject to sales tax.  
Retail sales of tangible personal property to a nonprofit organization in California are also 
subject to sales tax.  Therefore, retail sales of tangible personal property to and by your church 
are generally subject to sales tax. 
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 A copy of Regulation 1700 which deals with reimbursement for sales tax is enclosed for 
your information. 
 
 If you have further questions, feel free to write again. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
Victor G. Matl 
Tax Counsel 
 

VGM:cl 
 
Enclosure: Regulation 1700 
 
cc: San Jose District Administrator 


