
 
 
STATE OF CALIFORNIA   

 140.0026
   

STATE BOARD OF EQUALIZATION  MEMBER 
 First District 
 
 BRAD SHERMAN 
 Second District, Los Angeles 
 
 ERNEST J.  DRONENBURG, JR. 
 Third District, San Diego 
 
 MATTHEW K. FONG 
 Fourth District, Los Angeles 
 
 GRAY DAVIS 
 Controller, Sacramento 
 
                  ──────── 
 
 BURTON W. OLIVER 
 Executive Director 

LEGAL DIVISION (MIC:82) 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 322-2976 

 
 
 
 
 
 September 20, 1994 
 
 

 
 
 
Mr. [J] 
[O] 
Certified Public Accountants 
XXX --- ---, Suite XXX 
--- ---, CA  XXXXX 
 
 Re: Unidentified Taxpayer 
 
Dear Mr. [J]: 
 
 This is in response to your letter dated July 11, 1994 regarding the application of sales 
tax to transactions involving cash discounts to customers and rebates from manufacturers.   
 
 You ask how tax applies to the following scenario:   
 

“Product is purchased for resale (ex-tax) from distributor (A) for $29,000.  
 
“Product is subsequently sold by seller (B) to customer (C) as follows: 
 
 Gross sale price   $28,000 
 Cash discount     (2,800) 
 
 Net sale price    $25,200  
 
“Sales tax is charged to customer (C) based upon net sale price of $25,200. 
 
“The customer's old product is taken upon sale of new product and under an 
incentive program with the manufacturer, is sent to the manufacturer who 
subsequently forwards a rebate of $5,000 to the seller (B).” 
 

 Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, which is 
measured by gross receipts, unless specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  
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Taxable gross receipts include the total amount of the retail sale, valued in money, whether 
received in money or otherwise.  (Rev. & Tax. Code § 6012(a).)  However, gross receipts do not 
include cash discounts allowed and taken on sales.  (Rev. & Tax. Code § 6012(c)(1).)  In your 
example, the customer has contracted to pay a certain sum of money plus transfer the old product 
as consideration for acquiring the new product.  Taxable gross receipts from this sale include the 
fair market value of the old product.  As described in your letter, the value of the old product is 
$5,000, and that amount must be included in the seller's taxable gross receipts.  On the other 
hand, since the seller does not receive the amount of the cash discount from the customer, the 
cash discount amount is not part of the seller's gross receipts with regard to its sale to the 
customer.  Thus, under the facts in your scenario, the seller has received $30,200, and that total 
is the correct measure of tax.   
 
 The sales tax is imposed upon the retailer, but the retailer may collect sales tax 
reimbursement from the purchaser if the contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1.)  
Under your scenario, even if the purchaser has paid sales tax reimbursement on $25,200, the 
seller still owes tax on $30,200.  If the contract provides for sales tax reimbursement, the seller 
can collect reimbursement from the customer measured by an amount up to, but not over, 
$30,200.   
 
 If you have any further questions, please feel free to write again.   

 
Sincerely,  
 
 
 
Kelly W. Ching 
Staff Counsel 
 

KWC:cl 
 
cc: San Jose District Administrator 


