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 September 22, 1993 
 
 
 
[X] 
 
 
Dear [X]: 
 
 This is in response to your inquiry of July 1, 1993, regarding the sales and use tax 
consequences of the computer software your company sold.  You state that:  
 

“[X] is an insurance holding company and is not in the software sales business.  
During the past several years our company programmers developed an in-house 
software system that we use to run our insurance business.   
 
“Recently, another insurance company became interested in the software and as a 
result, [X] sold them the application for $150,000.  To the best of my knowledge, 
this was a one time event unless, of course, still another insurance company 
comes along that wants to buy it.   
 
“Under regulation 1502 a definition of a (Prewritten Program) includes a program 
developed for in-house use which is subsequently offered for sale.  On that basis 
alone it would seem that the sale was a taxable event.  However, under 
regulation 1595 covering (Occasional Sales) it states that tax does not apply to a 
sale of property held or used in the course of an activity not requiring the holding 
of a sellers permit.  Based on the guidelines contained in that regulation we would 
not be required to hold a seller’s permit.”   

 
 Since you state that [X] is an insurance holding company, we assume that it is not itself 
an insurance company authorized to do insurance business by the California Department of 
Insurance and that it does not pay the insurance gross premiums tax.  Further, we assume when 
you say [X] sold to “another insurance company” you mean an insurance company not owned by 
[X].  We assume that by “this was a one-time event,” you mean that [X] has made only one sale 
of the software to an unrelated insurance company.  We assume [X] transfers the software in 
question on tangible storage media.   
 
 You ask whether your sale of the software qualifies as an exempt occasional sale.  I will 
also address the issue of the application of sales and use tax to sales to an insurance company.   
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Sales and Use Tax Law – In General  
 
 Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 
their gross receipts from retail sales of tangible personal property occurring in this state.  The 
sales tax is imposed upon the retailer, but the retailer may collect sales tax reimbursement 
(usually itemized on the invoice as “sales tax”) from the purchaser if the contract of sale so 
provides.  (Civ. Code § 1656.1.)   
 
 “A ‘retail sale’ or ‘sale at retail’ means a sale for any purpose other than resale in the 
regular course of business in the form of tangible personal property.”  (Rev. & Tax 
Code § 6007.)   
 
 A use tax is imposed on the storage, use, or other consumption in this state of tangible 
personal property purchased from any retailer for storage, use, or other consumption in this state.  
(Rev. & Tax. Code § 6201.)  A retailer engaged in business in this state must collect the use tax 
from the purchaser and pay it to this state.  (Rev. & Tax. Code § 6203.)  Generally, if a sale of 
property is subject to sales tax, the storage, use, or other consumption in this state, of the 
property, is exempt from use tax.  (Rev. & Tax. Code § 6401.)  If a sale of property is not subject 
to sales tax, the storage, use, or other consumption in this state, of the property, is subject to use 
tax unless an exemption applies.   
 
Occasional Sales and Seller’s Permit  
 
 Under Revenue and Taxation Code section 6006.5(a), an occasional sale includes: 
  

“A sale of property not held or used by a seller in the course of activities for 
which he or she is required to hold a seller’s permit or permits or would be 
required to hold a seller’s permit or permits if the activities were conducted in this 
state, provided the sale is not one of a series of sales sufficient in number, scope, 
and character to constitute an activity for which he or she is required to hold a 
seller’s permit or would be required to hold a seller’s permit if the activity were 
conducted in this state.”   

 
 Occasional sales, as defined above, are exempt from sales and use tax. (Rev. & Tax. 
Code § 6367 (this exemption does not apply to sales of vehicles, vessels, or aircraft).)  
Regulation 1595(a) (1) provides that persons making 3 or more sales for substantial amounts, or 
a substantial number of sales for relatively small amounts, in a 12 month period, are required to 
hold a seller’s permit.  Thus, if [X] made three or more sales of tangible personal property for 
substantial amounts or made a substantial number of sales for relatively small amounts, in any 
period of 12 months, [X] would be required to have a seller’s permit.  We will look to all [X]’s 
sales of tangible personal property, not just its software sales, in determining whether the sale of 
software was one of a series of sales for which a permit was required.  If it was, its sales 
(including its sale of the software) do not qualify for the occasional sale exemption.   
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 There is an additional reason that [X] may have been required to have a seller’s permit.  
Revenue and Taxation Code section 6014 defines “seller” to include every person engaged in the 
business of selling tangible personal property, and Revenue and Taxation Code section 6066 
requires every such seller to obtain a seller’s permit.  You state: “To the best of my knowledge, 
this was a one time event unless, of course, still another insurance company comes along that 
wants to buy it.”  If [X] is taking any positive steps to offer the program for sale (e.g., advertising 
it for sale or in some other manner letting the industry know the program is for sale), [X] is a 
seller under Section 6014 and is required to hold a permit by section 6066.  If so, its sale of the 
software was not an occasional sale.   
 
 If [X] has made only one sale of the software, made no other sales of tangible personal 
property, and is not trying to sell the software, then the sale of the program is an occasional sale 
as long as [X] does not make two or more other sales of tangible personal property within 
12 months of this sale.  If [X] transferred the software to its subsidiaries by selling it to them 
(or made sales of any other tangible personal property to its subsidiaries), these sales are also 
considered when determining the number of sales within a 12 month period.  If this is an 
occasional sale, the sale is exempt from tax.   
 
Sales by Insurance Companies  
 
 Section 28 of Article XIII of the California Constitution provides generally that insurance 
companies doing business in California must pay the state a tax based on gross premiums.  
Section 28(f) of Article XIII of the California Constitution provides that the gross premiums tax 
on insurance companies is “in lieu” of all other taxes, with certain exceptions not relevant here.  
Mutual Life Ins. Co. of New York v. City of Los Angeles (1990) 50 Cal.3d 402 held the “in lieu” 
provision applied to all activities of an insurance company.   
 
 If you had been a company selling insurance, registered to do business as an insurance 
company with the Department of Insurance and paying gross premium tax, your sales of the 
computer software would not be subject to sales tax because the gross premium tax you would 
have paid is “in lieu” of all other taxes.  However, even when sales tax does not apply to sales by 
insurance companies, if they are seller’s required to hold a seller’s permit, they are required to 
collect use tax from consumers when making sales of tangible personal property.  
(Reg. 1567(b).)  Therefore, even if you were an insurance company and not subject to sales tax, 
you would generally be required to collect use tax from purchasers of your software.  Based on 
our understanding that [X] is not itself an insurer, it would not be exempt from sales tax on its 
sales.   
 
 Similar to the discussion above, use tax does not apply in this state to the storage, use or 
other consumption of tangible personal property by insurance companies.  (Reg. 1567 (b) .)  
Thus, if you had sold the software to a company selling insurance, registered to do business as an 
insurance company with the Department of Insurance and paying gross premium tax, use tax 
would not apply.  However, if the company you sold the software to is not itself an insurer, it 
would not be exempt from use tax on this sale.   
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 In summary, if the sale of the software was an occasional sale as discussed above, neither 
sales nor use tax applies.  If the sale does not qualify as an occasional sale, sales tax applies if the 
seller is not an insurance company, without regard to whether the purchaser is an insurance 
company.  If the seller is an insurance company, use tax would apply if the purchaser is not an 
insurance company.  However, even if the sale does not qualify as an occasional sale, neither 
sales nor use tax applies if both the seller and the buyer are insurance companies paying the 
California gross premiums tax.   
 
 If you have any further questions, please feel free to write again. 
 

Very truly yours, 
 
 
Rachel M. Aragon 
Staff Counsel 

 


