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 STATE OF CALIFORNIA 
 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
 
June 23, 1965 
 
 
Gentlemen: 
 
This is in reply to your letter of June 16, 1965.  
 
It is our understanding that your client, a carpeting manufacturer, sells carpet to a dealer, who, in 
turn, furnishes and installs the carpet to builders on construction projects.  Your client sells the 
carpet to the dealer on credit and in addition, advances the dealer sufficient cash to cover the 
dealer’s “profit, installation costs, and sales tax.”  
 
The carpet manufacturer, in turn, takes an assignment without recourse of the dealer’s contract 
with the builder and looks to the builder for payment on the contract.   
 
You have inquired whether the manufacturer may obtain a refund or credit of sales tax paid by 
the dealer when a builder defaults on an assigned contract.   
 
As indicated in Section 6055 and 6203.5 of the Revenue and Taxation Code, a retailer is relieved 
from liability for sales or use tax insofar as the measure of the tax is represented by accounts 
which have been found to be worthless and charged off for income tax purposes.  If the retailer 
has previously paid the tax, he may, under rules and regulations prescribed by the Board, take as 
a deduction the amount found worthless and charged off for income tax purposes.   
 
In our opinion, “retailer” in Sections 6055 and 6203.5 refers to a person in the position of the 
dealer.  Inasmuch as he suffered no loss by reason of the builder’s default, he is not entitled to 
take a deduction for the bad debt owed to the carpet manufacturer.   
 
It is further our opinion that the carpet manufacturer is not entitled to a refund inasmuch as its 
loss was due to default on an account receivable assigned by the dealer.  There is no provision in 
the law for refund of tax under such circumstances.   
 
Very truly yours,  
 
 
 
George A. Trigueros 
Associate Tax Counsel  
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