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       March 23, 1992 
 
   Executive Director 

 
Mr. B--- A--- 
XXXX Xth Street 
---, CA  XXXXX 
 
Dear Mr. A---: 
 
 This is in reply to your January 9, 1992 letter regarding the application of sales tax to 
your charges for Computer Aided Drafting (CAD) support activities.   
 
 You note that you believe that the true object of your contracts is the services rendered in 
producing the output and not the output itself.  Under the Sales and Use Tax Law, the transfer of 
title or possession of tangible personal property for a consideration is a sale.  Although a great 
deal of the value of the tangible personal property you provide is the result of your labor, 
nonetheless, the object of your client’s contract is the output.   
 
 Revenue and Taxation code section 6006 defines sale to include a transfer for a 
consideration of the title or possession of tangible personal property which has been produced or 
fabricated to the special order of the customer.  The California Court of Appeals held in Albers 
v. State Board of Equalization, 237 Cal.App2d 494, that, when a draftsman makes detailed 
drawings based upon specifications furnished by his or her customer, the true object of the 
transaction is the drawings and not the designs or specifications pictured therein.  Such 
transactions are sales under subdivision (f) of section 6006. 
 
You note also that you are concerned that all California companies conducting activities such as 
your are treated the same under the law.  You asked how you can ascertain whether such 
companies are charging sales tax reimbursement or use tax on their sales.  This Board is 
prohibited, pursuant to Revenue and Taxation Code section 7056, from making known in any 
manner any information pertaining to any person required to report to the Board.  We suggest 
then that you contact the businesses to determine whether they consider their charges as subject 
to tax.  You may then provide any information you deem necessary to this Board’s Compliance 
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Planning Unit at this address.  You earlier sent a list of similar businesses.  I am sending that list 
to the Compliance Planning Unit with a copy of this letter.  
 
 Finally, you note the following facts regarding a recent request from a customer to 
modify existing electronic files of information: 
 

“These files had originally been created by my company.  The 
customer then decided certain changes (additions and deletions) 
would be required.  The service of modifying the data was 
manually completed using keyboard strokes and the files were 
returned to the customer on the same medium.  No new materials 
inputs were required, nor were the existing files’ data 
electronically processed.  The customer was billed an additional 
charge for the service of making the requested changes to the 
drawing data.  (Information removed from layer X and placed on 
layer Y of the existing drawing file.)” 
 

 The charges you described are subject to tax.  As provided at subdivision (c)(2) of 
Regulation 1502: 
 

“Charges for producing, fabricating, processing, printing, 
imprinting or otherwise physically altering, modifying or treating 
consumer-furnished tangible personal property (cards, tapes, disks, 
etc.), including charges for recording or otherwise incorporating 
information on or into such tangible personal property are 
generally subject to tax.” 
 

 We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 
 
       Very truly yours, 
 
 
 
       Ronald L. Dick 
       Senior Tax Counsel 
 
RLD:sr 
 
Enc. 
 
cc: Compliance Planning Unit 
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