
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 

 
 

 
 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 110.0500STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 


May 19, 1954 

Your letter of April 20 
Account No. -- - X-XXXXX 

Mr. R--- J. C---
C--- B--- F---
XXXX --- --- ---
--- --- XX, California 

Dear Mr. C---: 

You inquire concerning the application of sales tax to sales of food and seeds for ornamental 
and pet type birds. 

As indicated in Ruling 47 (copy enclosed), tax does not apply to sales of feed for any form 
of animal life of a kind the products of which are to be sold in the regular course of business.  Birds 
would be a form of animal life and the term “the products” includes the whole animal as well as the 
offspring of the animal.   

Accordingly, tax applies to sales of feed to persons who will feed it to birds which they have 
as pets.  Tax does not apply to sales of feed to breeders of birds because they are in the business of 
selling the offspring of the birds which consume the feed.  Tax does not apply to sales of feed to 
breeders or retailers when it is fed to birds which are being held for sale in the regular course of 
business.   

Very truly yours, 

Bill Holden 
Assistant Counsel 

BH:ja 
Enclosures 

cc: --- – Auditing 


