
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 

 

  

 

 
 

 

 
 

 

100.0450STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

  January 9, 1985 

Mr. P--- E. R---

B--- & R---

Attorneys at Law 

XXX --- --- Circle – Suite XXX 

--- ---, CA XXXXX 


Dear Mr. R---: 

This is in reply to your November 14, 1984 letter regarding the application of sales tax to 
various charges by an advertising agency you represent.  Our answers will follow each of the factual 
situations you presented. 

“A client of the ad agency prepares its own news release.  The agency does not 
edit, rewrite or otherwise modify the release.  The agency submits the news 
release to an independent printer under transmittal documents which comply with 
Regulation §1540(a)(1) stating that the agency acts as an agent of its client in the 
acquisition of tangible personal property.  The agency invoices the client on an 
hourly basis for its services as agent in interacting with the outside source.  The 
outside source bills the ad agency for its services which are charged to the client 
by the ad agency with an ad agency commission added thereto.”   

Sales and Use Tax Regulation 1540, Advertising Agencies, Commercial Artists and 
Designers, provides at subdivision (a)(2)(A), in relevant part: 

“To establish that a particular acquisition was made as agent for its client (i) the 
agency must clearly disclose to the supplier the name of the client for whom the 
agency is acting as agent, (ii) the agency must obtain, prior to the acquisition, and 
retain written evidence of agent status with the client, and (iii) the price billed to 
the client, exclusive of an agency fee, must be the same as the amount paid to the 
supplier. The agency may make no use of the property for its own account, such 
as charging the item to the account of more than one client.  An advertising 
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agency purchasing tangible personal property as an agent on behalf of its client 
may not issue a resale certificate to the supplier.  It will be presumed that an 
advertising agency who issues a resale certificate to its supplier is purchasing the 
tangible personal property on its own behalf for resale and is not acting as an 
agent for its client.   

The reimbursement for the property should be separately invoiced, or shown 
separately on an invoice, to the client. 

If the advertising agency establishes that it has acquired the printing as an agent for its 
client, tax does not apply to the charge made by the agency to its client for reimbursement for the 
printing, including tax reimbursement charged by the printer, and tax does not apply to the 
advertising agency’s charge for the performance of services directly related to such acquisition of 
the printing. (Regulation 1540(b)(2). 

“B. Our client writes, researches and project services the preparation of an article 
which is submitted to a periodical for publication.  The client is billed on an 
hourly or project basis for said services. Additionally, the prepared article is sent 
via U.S. mail or a courier service to the publication.  The client is invoiced for the 
cost of said mailing with an agency commission added thereto.  Does the sales tax 
apply to the services rendered in preparation of the article?  Additionally, does the 
sales tax apply to the costs of mailing and/or courier shipment?” 

If the advertising agency researches and writes an article for the client in manuscript form, 
the advertising agency performs a non-taxable service.  You have not described what work the 
agency performs as “project services”.  If such project services involve of the sale of tangible 
personal property, tax applies to the agency’s charge for such property.  For instance, if the agency 
provides art work or photographs to illustrate the article, tax does not apply when the value of the 
photographs or art works is so minor as to make them merely incidental to the manuscript. 
However, if the agency makes a separate charge for such art work or photograph or if their value is 
substantial, that is 20% or more of the total charge for the manuscript, tax applies to the charge for 
the art work or photographs.  Tax would also apply to the agency’s charge for a camera ready 
pasteup which includes any art work.   

“C. Our client researches, writes and plans a news release on behalf of a 
particular client which release is submitted to an electronics press release 
distribution service and/or directly to a publisher.  Additionally, the agency has 
contact with editorial and other departments of the publication who may be 
publishing the news release. The client is billed on an hourly or project basis for 
the above services.” 

Tax applies to this situation as it applies to situation B.   
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“D. Our client researches, plans, edits and writes letters to editors of various 
publications attempting to interest these editors in publishing an article 
concerning the agency’s client.  The publication may or may not actually publish 
an article. The client is billed on an hourly or project basis for these services.”   

The advertising agency’s researching, planning, editing, and writing a letter is a non-taxable 
service unless the service is a part of a taxable sale of tangible personal property.   

“E. The agency researches, plans, schedules and counsels its client with respect 
to a publicity visit by an official or semi-official delegation from a foreign nation. 
The above-referenced services are rendered with respect to event staging, media 
phone contact, media advice, on-site event monitoring, photography direction, 
conducting and coordinating media interviews, etc.  Additionally, the agency 
writes and distributes a follow-up news release.  Furthermore, the agency 
coordinates between the client and the delegation.  The client is billed on an 
hourly or project basis for the above services. Is the above, in whole or in part, 
subject to sales tax?”  

Except for possibly the photography direction, all of the activities you listed in this situation 
appear to be non-taxable services.  In order for us to give you an opinion as to the application of tax 
to be charged for photography direction, please send a description of such activities.  We also would 
need to know what, if any, tangible personal property the agency anticipates transferring to the 
client.   

“F. The agency provides general research and planning and meets with its client 
to discuss the client’s financial public relations plan.  The client is billed on an 
interim basis for services rendered which are billed on either an hourly or a 
project basis.  Are the above services subject to sales tax?  Additionally, when the 
client ultimately receives the finished public relations plan, will all or any of a 
portion thereof be subject to the sales tax?”   

Assuming that the finished public relations plan is provided to the client in manuscript form, 
tax does not apply to the advertising agency’s charge for the public relations plan. 

“G. Lastly, the agency has an arrangement with a number of its clients whereby 
amounts received by the agency as media commissions are offset against amounts 
otherwise billed to the client for services which may or may not otherwise be 
taxable if billed. In that media commissions themselves are expressly not subject 
to sales tax, is the agency still required to charge sales to the extent that media 
commissions are, under the express written contract, taken into account in 
determining the amount billed to the client.”   

When the ad agency makes a taxable sale to the client, the tax is imposed upon the agency 
as the retailer.  Whether or not the agency collects reimbursement is a matter of contract between 
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the advertising agency and its client.  Tax applies to such sales regardless that the agency may 
receive its compensation in the form of offsets from media commissions. 

You need further information, feel free to write again. 

Very truly yours, 

R. L. Dick 
Staff Counsel 

RLD:ct 


