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This is in response to your memorandum of February 14, 1977.  During the course of 
your current audit of the subject taxpayer, a question has arisen concerning the taxability of 
finished art prepared in taxpayer’s own art department.   
 

Taxpayer is an advertising agency and has an agency agreement with each of its clients.  
Taxpayer buys from outside vendors items such as photographs, artwork, and typography.  
Taxpayer then assembles the components into a paste-up or mechanical for reproduction.  
Taxpayer bills its clients on an itemized invoice.  All buy-outs except typography are purchased 
taxpaid.  Typography and the house charge for “agency finished artwork” is taxed on the invoice.  
Taxpayer provides the engraver with finished art for reproduction in the form of a completed 
assembly or as a photostat. 
 

Regulation 1540 “Advertising Agencies, Commercial Artists and Designers” provides in 
paragraph (a)(2)(B) that advertising agencies are sellers of all items of tangible personal property 
produced or fabricated by their own employees.  The regulation specifically provides that 
“Advertising agencies are not agents of their clients with respect to the acquisition of materials 
incorporated into items of tangible personal property prepared by their employees.”  [Emphasis 
added.]  One of the principles of Regulation 1540 is that advertising agencies are retailers of 
finished art prepared by their employees.  “Finished art” as that term is defined in 
paragraph (b)(4)(B) means the final art used for actual reproduction and includes mechanicals 
and other camera-ready copy. 

 
Taxpayer is the retailer of actual finished art, and a taxpaid purchased resold credit may 

be allowed with respect to items physically becoming a component part of the finished art 
physically used for reproduction.  Taxpayer should be regarded as an agent with respect to items 
not physically incorporated into finished art even though the items may be used in the production 
of finished art.  As provided by paragraph (b)(2) fo the regulation, charges made to the client for 
such items, including agency fiees added thereto, are not taxable.  Charges for “manufacturing 
items” purchased as agent are not a part of the “total charge” made by the agency for finished art 
producted by it.   

 


