
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

  

 

 

 

 
 
 
 
 
 

100.0161STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 

WILLIAM M. BENNETT 
First District, Kentfield 

(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) BRAD SHERMAN 
(916) 445-6450 Second District, Los Angeles 

ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego 

MATTHEW K. FONG 
Fourth District, Los Angeles 

GRAY DAVIS 

  November 4, 1992 
Controller, Sacramento 

BURTON W. OLIVER 
Executive Director 

Mr. P--- L---
Senior Manager of Taxes 
State and Local 
P--- C--- Inc. 
XXXX --- ---
--- ---, CA XXXXX-XXXX 

Re: 	P---
SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. L---: 

This is in reply to your August 5, 1992 letter regarding the application of sales tax to 
sales to P--- of artwork used to produce posters for upcoming motion pictures and video releases. 
You note the following facts: 

“P--- issues separate purchase commitments for preliminary art and finished art. 
In the preliminary art phase, purchase commitments may be issued to more than 
one vendor and more than one purchase commitment to each vendor.  The 
additional commitments are contracts for additional ideas. 

“A single comprehensive is finally selected.  The purchase commitments issued to 
the vendors for preliminary art are either at their conclusion or are terminated.  A 
purchase commitment for finished art is then issued to the vendor who produced 
the selected comprehensive.  Camera-ready artwork with new elements is 
produced.” 

You sent a sample of a purchase commitment and a proposed amendment to paragraph 
two of the “Additional Terms and Conditions” of the purchase commitment. 
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Existing paragraph 2.(a), Grant of Rights, provides: 

“Vendor agrees that all materials prepared pursuant hereto shall be owned 
exclusively and in perpetuity by P---, and Vendor hereby irrevocably assigns to P-
-- any and all of its right, title and interest, including copyright, in and to such 
materials.  P--- shall have the sole and exclusive right to use all materials 
prepared pursuant hereto, in whole or in part, in whatever manner it may desire, 
including without limitation, the right to cut, edit, revise, alter and/or otherwise 
modify such materials and the results of Vendor's services hereunder and to freely 
use, perform, distribute, exhibit, televise and exploit such materials and license 
others to do so in any and all media now known or hereafter devised.” 

The proposed amendment provides: 

“(a) Vendor agrees that all materials prepared pursuant hereto shall be owned 
exclusively and in perpetuity by P---, and vendor hereby irrevocably assigns to 
P--- any and all of its right, title and interest, including copyright, prior to any use 
by vendor, in and to such materials. 

(i) Exception: the above does not apply to conceptual/creative art 
(herein referred to as 'Preliminary Art').  Preliminary Art are roughs, 
visuals, layouts, comps, etc., title to which does not pass to P---, but 
which are prepared by vendor solely to demonstrate an idea or 
message for acceptance by P--- before a Purchase Commitment is 
entered into by P--- for the production of finished art.” 

We agree that the amendment to the terms and conditions is necessary for the vendor of 
the art to comply with the preliminary art provisions of Sales and Use Tax Regulation 1540. 

There are, of course, other criteria which must be met before the vendor may exclude the 
charge for preliminary art from the taxable charge for final art.  As discussed during our August 
6 meeting, in order for preliminary art to be nontaxable, the transfer of possession of roughs, 
visualizations or other forms of preliminary art can only be temporary for review purposes only. 
If the client retains possession of such property, the artist's charge for the preliminary art is 
subject to tax as a sale. 
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We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 


