
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 

  

 
 

  
 

 

 

 
 

 

 
  
 
 
 
 
 

100.0016STATE OF CALIFORNIA 

CAROLE MIGDEN STATE BOARD OF EQUALIZATION 
First District, San Francisco 450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 

PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082 BILL LEONARD 
TELEPHONE (916) 324-2656 Second District, Ontario 
FAX (916) 323-3387 

CLAUDE PARRISH www.boe.ca.gov 
Third District, Santa Ana 

JOHN CHIANG 
Fourth District, Los Angeles 

STEVE WESTLY 
State Controller, Sacramento 

April 22, 2003 
JAMES E. SPEED 
Executive Director 

Mr. --- --- ---

--- and --- ---. 

--- --- ---, Suite ----

--- ---, California 92101 


Re: 	 --- and ---, Inc. 

SR -- -- - ------


Dear Mr. ---: 

This is to acknowledge receipt of your September 23, 2002 letter addressed to 
Assistant Chief Counsel Janice Thurston of the State Board of Equalization's Legal 
Department.  Your letter has been assigned to me for reply.  I apologize for the delay in 
responding. 

 You stated: 

“We are requesting a legal letter ruling regarding the revision of regulation 1540. 

“Our request is on behalf of many of our Advertising Agency Clients but we will 
use only one client, --- ---, -------, for our example. 

“This letter is directed at the numerous legal letter rulings I have just received 
back from Jeffrey Graybill, Senior Tax Counsel.  In all Jeff's letters he states that 
if Advertising Agencies purchase TPP for their Clients (acting as an agent) and 
make a single charge for the TPP that includes a markup, the advertising agency 
will become the retailer of the TPP and tax will apply to the entire separately 
stated charge. (subdivision (c) (2) (c) of Reg. 1540) 
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“Here in lies the problem.  Most Advertising Agencies estimate their purchases 
made on behalf of their Clients and pre-bill their Clients for these purchases. 
These estimates are sometimes over or under the invoiced price from their 
vendors depending on overruns, discounts, etc. 

“Example:  An Advertising Agency contracts with Client to design and then have 
printed from an outside printer, 100,000 3-color brochures.  They work with a few 
different printers and usually can estimate fairly close to what the bill from the 
printer will be, including tax. Let's say they estimate this print job will cost 
$150,000 plus tax of $11,625.00, total $161,625.00. They will pre-bill their 
Client for the estimated cost plus tax of $161,625.00.  The Clients pays the 
Advertising Agency the $161,625.00. Then an invoice comes from the printer for 
printing of $161,247.88, tax included. Cost of printing is $-377.12 less than the 
estimated billed price. 

“Note: The printers paper costs were not as much as estimated thus the price from 
the printing was less than the [$161,625.00] billed the Client. 

“According to all the Legal Letter Rulings I have just received this would 
technically create a markup on the single charge to the Client and make the 
Advertising Agency the retailer for the entire charge to their Client.  And since it 
makes the Advertising Agency the retailer this also could trigger other items to 
become subject to tax such as separately stated commissions/markups for the 
acquisition of the print job. 

“My two questions are: 

“1) Will an estimated amount billed the client over the actual invoiced price 
from the printer for purchases made, acting as agent of TPP cause the Advertising 
Agency to become a retailer, thus making the entire estimated charge subject to 
tax and why? 

“2) 	 If in fact the Advertising Agency is deemed to be the retailer in the 
above scenario, what other charges would now be subject to tax and why? 

“3) And if the Advertising Agency is now deemed to be the retailer in the 
above scenario and most all Advertising Agencies must pre-bill their clients in 
order to pay their vendors, how will Advertising Agency be able to act as an agent 
for their Clients? 

“In many cases the Client dictates to the Advertising Agency that they will act as 
an agent for legal and title transfer reasons.   
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“As this will greatly affect the whole Advertising Agency industry we  would 
greatly appreciate your attention to this important issue.  Feel free to contact me 
with questions.” 

You requested a “legal letter ruling.” As we have previously explained, this office does 
not issue “rulings.” Only the five-member Board issues rulings, and only when dealing with 
cases pending before it.  This letter instead constitutes the opinion of the Legal Department of 
the Board of Equalization. 

You should also note that while you reportedly represent many advertising agencies, this 
letter only applies to --- and ---, Inc. Any relief that may be available pursuant to Revenue and 
Taxation Code section 6596 would only apply to that entity. 

Discussion: 

Subdivision (c)(2)(C) of Regulation 1540 explains: 

“When an advertising agency invoices its client for tangible personal property 
provided by the advertising agency without separately stating the amount paid to 
the supplier for that property, the advertising agency is the retailer of the tangible 
personal property to its client. For example, when the advertising agency 
invoices a single charge to its client for tangible personal property that includes 
the amount paid to the supplier for the tangible personal property together with a 
markup, the advertising agency is the retailer of that tangible personal property 
and tax applies to that separately stated charge. If the advertising agency makes a 
combined charge to its client that includes the charge for the tangible personal 
property as well as the charge for any nontaxable services or reproduction rights 
under subdivision (b), the advertising agency is the retailer of the tangible 
personal property provided and the measure of tax on the sale of that tangible 
personal property is calculated as provided in subdivision (b).” 

I assume that the advertising agency does not issue a “final” bill to its client until some 
time after the printer bills the advertising agency.  Additionally, I assume the transaction is not 
reported on a Sales and Use Tax Return by the printer until the time of delivery of the brochures. 
At the time of delivery of the brochures by the printer, and issuance of the printer's invoice, the 
advertising agency will be able to avoid the operation of subdivision (c)(2)(C) of Regulation 
1540 (invoicing its client without separately stating the amount paid to the vendor, and thereby 
becoming the retailer of the brochures).  It can simply issue a “final” bill, separately stating the 
amount paid to the printer.  Your letter does not state how the advertising agency discloses 
and/or adjusts the price discrepancy. If it issues a credit with its final bill, separately stating the 
amount invoiced by the printer, then the printer will be the retailer of the printed material, and 
the advertising agency will have made the purchase as an agent for its client.  Alternatively, if it 
chooses not to reveal the overcharge, then subdivision (c)(2)(C) will apply to make the 
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advertising agency the retailer. It is not the fact of the pre-billing that makes the advertising 
agency the retailer in the transaction, rather, it is the failure of the advertising agency to 
separately state for its client the amount billed by the vendor.  In order to qualify as an agent 
making purchases on behalf of its client, the advertising agency must disclose the price charged 
by the vendor. Otherwise, subdivision (c)(2)(C) of Regulation 1540 of the Sales and Use Tax 
Law deems the advertising agency to be making the sale as a retailer. 

I trust the explanation in this letter sufficiently addresses your concerns.  If you need further 
assistance, please write again. 

Sincerely, 

Jeffrey H. Graybill 
Senior Tax Counsel 

JHG/sw 

Enclosure: Regulation 1540, Advertising Agencies and Commercial Artists 

cc: 	 Ms. Laura Jonoubei, MIC: 50 

Mr. Larry Bergkamp, MIC: 44 

Santa Ana District Administrator (EA)
 


