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STATE OF CALIFORNIA

STATE BOARD OF EQUALIZATION

PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001
TELEPHONE (916) 445-6450

March 4, 1993

Ms. A--- W---

Bookkeeper

P--- G---

XXXX --- --- , Studio XXX
---, CA XXXXX

Dear Ms. W---:

This is in reply to your September 28, 1992 letter regarding the application of sales tax to
your charges to P--- for advertisements under the following facts you provided:

“When asked to create an ad for P---, our graphic artists use computers and their
talent to create the ad. It is printed at our establishment and sent to P---, and of
course we charge them a fee. This advertisement is called a ‘Spec Ad’ and is
produced prior to the sale of advertising space to the customer.

“The P--- sales people then use our ad in presentation to the customer; on
approval from their customer P---’s internal graphics department then recreates
the ad for the yellow pages, using the guidelines from our ad.

“Camera ready art is produced by P--- and placed in the yellow page directory . . .
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Given this information, you asked the following specific questions:

“Since our ad is only a guideline, should we charge sales tax based on the fact that
the ad itself is not used, and sometimes not even our layout is used for the final
version of the directory?”

We first note that the sales tax is imposed on retailers at the applicable rate of the gross
receipts of the sale of all tangible personal property sold at retail in this state. (Rev. & Tax.
Code § 6051.) Whether or not you collect reimbursement for the tax from your customer is a
matter of contract between you and the customer. (Civ. Code § 1656.1.) Sales tax applies to
your retail sale of advertisements to Pacific Bell even though the advertisements may be only in
the form of sketches. Sales and Use Tax Regulation 1540, Advertising Agencies, Commercial
Avrtists and Designers, provides at subdivision (c):
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“The tax applies to the entire amount charged by commercial artists or designers
for items of tangible personal property such as drawings, paintings, designs or
sketches transferred to the client, whether or not the property is suitable for
display or is useful for actual reproduction by photo-mechanical or other
processes.

“Tax does not apply to separate charges for preliminary art as defined in

(b)(4)(A).”

Enclosed is a copy of this Board’s Pamphlet 38, Tax Tips for Advertising Agencies, for
your further information.

“If so, are we then allowed credit for the materials used to produce the ad such as
paper, printer supplies, etc.?”

Tax applies to the sale to you of tangible personal property which you use in creating the
advertisement you sell. We are enclosing a copy of Sales and Use Tax Regulation 1525,
Property Used in Manufacturing. As noted in subdivision (a), tax applies to the sale to you of
tangible personal property you use in producing the product you sell. As noted in subdivision
(b), you may purchase for resale or take a tax-paid purchase resold deduction only for the sale to
you of tangible personal property you purchase for the purpose of incorporating into the
advertisement.

We hope this answers your question; however, if you need further information, feel free
to write again.

Very truly yours,

Ronald L. Dick
Senior Tax Counsel
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Encs.



