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Excise Tax Unit

DPavid H. Levine
Tax Counsel

Energy Recources Surcharge Law

This is in response to your memorandum dated December 7,
1987. You ask for our input regarding a letter Board Member
William Bennett received from

The T .. has been filing Energy Surcharge Returns
even though its completed forms show no surcharge owing.
Apparently, all the 's sales of energy are to PG&E
for resale. 1In its letter to Mr. Bennett, the > agks

if it must continue filing the returns considering:

"l. Title II, Section 210, of Public Law 95-617,
(92 stat 3118), exempts third party power pro-
ducers from many of the regulatory requirements
typically required of 'utilities®

rs to be the only non-
m completing this form. HMHost
G groups are irrigation districts.

"2. The appea
qgovernmental fir
of the raportin

"3. Ten percent of the Xilowatt-hours produced in

Ca l]fcr,Aa are generated by third party power

producers To the best cf my knowledge, only

the iz reporting power preoduction to

tna T itaticn Roard,"

e boalisve that tho must continue to file
returns. It i=s #n "eleactric utility" as 5@61495 by Reverun zand
Taxztion Tofe = -cion 40010, without reagardé to whether it is
subject tn regu :iinn or is reagulated by the Fuﬂ11C Utilities
Commission, heco s it aeravates and cells electrical energv.
Tvery ~looh e T T i vomdives e filae 2 return, anpd thors
JAre no eyoeotic Foonein o whotatory regquirerment. (Rev. & Tax.

Code £ 400C1.;




Mr. B Xing -2~

Tha o three points tho v yoacks vs to consider Lo
alter =hie conclusien.,  Fodoral law exermpling bre -
"many of the rogulatory reguirements" does not serve to e
the Exchange from €filing a return, since that re quirﬁworf
prohibiite? hy federal law. Furthermore, that requirene 2
not an attemrct to regulate its functioning as =z at;llt,. The

. ¢ seconc peint is irrelevant urnless it is making the
same point ag in ite third point, which is that the Board is not
requiring 211 utilities to file the returns. Again, this “oces
not serve t¢e relieve the from its chligation to file a
return. O0Of course, we should attempt to apply thie requirvement

uniformly to all utilities.

The filing of returns by an electric utility that =clls

energy only to another electric utility does appear to he a

eless exercise. Even if the purchasing utility consumes any
of the purchased energy, the seller may collect the gsurcharge
only if bhoth utilities and the Board agree to such collection.
(Rev. & Tax. Code §§ 40019, 40019.1.) Thus, utilities such as
the . will alwvays file zero returns unless the Board has
agreed otherwise. You may wish to instigate a technical amend-
ment to the law to eliminate this filing reguirement under such
circumstances if you agree that it is futile.
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