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Re: : )
Dear Mr. =

-
-

N

This 1s in response to your letter dated .

te Senior Tax Auditor Henry Gordon. In a letter dated January
11, 1989, HMr. Gordon asked you to confirm that the premiums at
{gsue in the above-cited petitions for redetermination .
satisfied the two requirements for the .50 percent reduced rate
of Revenue.and Taxation Code section 12202: the premiums were
from policles issued to pension or profit-sharing plans; and
those plajF were exempt or qualified under Internal Revenue
code (IRCE section 401(a), 403(b), 404, 408(b), or 501(a).

u state that your records list the policyholders as
*almost ¢clusively designated as pension or profit-sharing
plans, ol@s individuals.®” This is not sufficient. Aall
policyho®rs for which you claim the reduced rate must be
pension.ﬁprofit—sharing plans and, as discussed below, ncne
ray be 1ividuals cn the basis you assert.

U state that your listings do not disclocse whether
the subjepolicyholders were qualified under the Internal

. However, you &sgert that it is an eminentlv

reasonablssumption to conclude that all the pension and

profit-shng plans must have been exempt or qualified uncer
inC sectit0l(a) or 501(a) because such qualification was
routinelYiilable to any pension or profit-sharing plan ons
because‘ﬂdvantages cf cbtaining such qualification were sc
advantagé€ithat any trustee wouléd have Leen grosely negli:
if the dUWication were not ot '
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“ne recdyced rate of ssction 12202 is » fartial
exemptio icom Lhe otherwise zpplicabtile rate set by the
Tonstitution at 2.3% percent. (Cal. Const. Art, ¥111I, Sec. 28

sund. (&) &% (ij.) You have the burden of estalb:lishing that you
come clearlv within the terms authorizing theat evemption.

(§.J. Heinz v. State Board of Equalization (13¢2) 209 Cal.Apg.
2¢ 1, 4.) 7o satisfy this burden, you must confirm that the
subject premiums were from policies issuved tc plans which were
actually esempt or qualified under the rezlevent IRC sections.

obviously, the most efficient ané convincing manner in
which to satisfy this burden is done at the time the policies
are isgued. Many insurers have fully ey¥plained their methods
to ensure that premiums for which the reduced rate is claimed
are from policies meeting both requirements and properly coded
in their records as such. Since you have apparently not yet
dene this, you must do so now. Bach qualifying policyhelder
will have bheen issued a letter from the IkKS. If necessary, you
should obtain such letters for the periods in gquestion.

You alsoc state your assumption that premiums from
policies originally issued to pension or profit-sharing plarns
continue to qualify for the reduced rate, even if the premiums
are subsequently paid on an individual basis by persons who had
been terminated from the plan. We disagree with this
zessumption. We interpret the lanquage of section 12202 that
*graogs premiums received upon pclicies or contracts issued in
connection with a pension plan or profit-sharing plan ..." to
mean that the reduced rate appllies only to premiums from
policies that are actually held and paid by pension or
profi{t-sharing plan policyholderes Policies for which premxums
are paic¢ by an individual after terminaticn frem a pension or
profit-sharing plan are no longer regarded as issued to a
pension or prefit-eharing plan within the meaning of section
12202. Premiums from such peliclies are taxahle at the full
rate previded in section 12202,

n summary, the reducec rate applies only to those
premiume from policies issued to plans satisfyine each of the
two requirements set forth in section 12202. The plans may not
be "alrmast exclusively® pension or profit-sharing plans, but
must all e pension or proefit-sharing plang. You must confire

that eac® v‘wn ie exenpt oOrC Qddllfled under ore of the listed
IR s -+ wa will not assume that guch is the case.-
Finally, - wr your tects, noe premliums paid by individual

policyho!~ers would gualify for the reducec rate.
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Please provide us the cpecific amcunts
duced rat-
!

')
are entitled to the re
o

year, tbat you ceén confirm
get forth ahove. Althoush we would like Lc act on your
netition promptly, we recognize that you have 2 number of
policyholdere to contact. If you cannot provide us the
requested information within thirty days, please let us kncs
when we can expect this information. If you have any
questions, feel free to call me.

Sincerely, )

~e— .",._ .
. ) 4

pavid H. Levineg
Tax Counsel

cCc: Mr.

bc: Mr. E. L. Sorensen, Jr.




