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Dear Ms. 

This is in response to your letter to Mr. ... -....- dated 
You refer to an article in the September issue 

of the Californian Magazin~ resarding the surcharge on electrical 
energy. We note that , referred to in the article, is 
not employed by the State Board of Equalization but rather is a 
representative of the i 

( 1  1 .  You state that your-monthly rent statement inclules an 
amount listed for city utility tax and ask if this is the same 
tax referred to in the article. Specifically, you ask whether a 
city utility tax is the same as a surcharge tax. 

The California Energy Resources Surcharge Law imposes a 
surcharge (tax) on the consumption of electrical energy purchased 
from an electrical utility, and the Board of Equalization 
administers this law. This Board does not administer the taxes 
imposed by local governmental entities on charges for electrical 
energy. Although the application of city utility taxes may be 
similar to the application of the energy resources surcharge, we 
do not have specific information on this topic. Since you live 
in San Jose, we recommend that you contact appropriate officials 
of the City of San Jose for information pertaining to any'tax the 
city imposes upon your utility charges. If the San Jose 
department that collects utility payments cannot assist you, they 
should at least be able to direct you to the appropriate agency. 

Although you do not specifically ask about the state 
surcharge, the article to which you refer related to that 
surcharge. For your general information, we provide the 
following discussion; however, we note that it applies only to 
the California Energy Resources Surcharge and not to any tax or 
surcharge imposed by cities or other local entities. 

Electricity consumed in a mobilehome park is often 
delivered to a master meter and billed to the park owner. The 
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electricity would then be redistributed through submeters at each 
resident's space, and billed by the park owner to the residents 
based on the amount of electricity used by the residents as 
indicated by their respective submeters. 

The California Energy Resources Surcharge Law imposes a 
surcharge on the charge for electricity provided a consumer by an 
electric utility. For purposes of the surcharge, the term 
"electric utility" does not include a person, such as a 
mobilehome park owner, who redistributes electrical energy solely 
for the use of his tenants. Thus, the park owner is regarded as 
the consumer of the electricity,-and-the surcharge is r'mposed on 
the electric utility's sale of electricity to him, not on the 
park owner's sale to the residents. 

As indicated in the article to which you refer, we agree 
that the park owner should not itemize the energy surcharge as 
"state tax" because that indicates that the owner is an electric 
utility collecting the surcharge from the consumer and remitting 
it to the state. Rather, since the owner is the consumer, the 
electric utility selling electricity to the owner collects the 
surcharge from the owner and remits it to the state. However, 
this does not mean that the owner cannot collect reimbursement 
from the tenants for the amount of the surcharge the owner paid 
as relates to electricity used by the residents. 

My understanding is that the Public Utilities Commission 
(PUC) regulates this type of redistribution, including the 
amounts park owners must charge. For example, Public Utilities 
Code Section 739.5 provides that the PUC shall require that the 
park owner under these circumstances shall charge each user 
(mobilehome park resident) at the same rate that would be 
applicable if the user were receiving the electricity directly 
from the electric utility. I have been informed that this also 
means that the park owner must charge the resident for the same 
taxes as each resident would pay if it purchased the electricity 
directly from the utility. You may wish to contact the PUC 
regarding its regulation of this activity and for further 
information about amounts required and allowed to be charged by 
the park owner. 

As indicated in the article, we believe that it would be 
appropriate to itemize the amount of the California Energy 
Resources Surcharge at issue as a 'business expense." It would 
also be appropriate for the owner to itemize it as 'energy 
surcharge reimbursement" or "state tax reimbursement.. 

If you have further questions on the state surcharge, 
feel. free to write again. As mentioned above, if you have 
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questions regarding your city's utility tax, we recommend you 
contact the appropriate department of the city. 

David H. Levine 
Tax Counsel 

bc: Mr. E. L .  Sorensen, J r .  
Mr. Edward King 
Mr. Monte Williams 
Mr. Jim Van Gundy 
Mr. Terry Grubbs 


