
To : Monte Williams Date : November 8, 1995 

C 

From : Bill Kimsey 

Subject : Energy Resources Surcharge Exemption Request By 

This memorandum is in reference to the letter of August 18, 1995, written by _ -. In their letter, 
they request exemption from the energy surcharge for the equivalent kilo-watt hours (kWW) 
purchased from Los Angeles Department of Water and Power (LADWP) which is self generated 
and sold to LADW. You requested that we research the issue and determine whether it has been 
answered - before.- - 

C 

There i5 only one related issue that has been addressed. In 1987, we registered C 

u : as a utility because they purchased a cogeneration plant which had previously 
been registered as a utility under the'name of The , wrote to Mr. 
William Bennett requesting relief from the reporting requirement. We requested Legal's input on 
the issue (copy of David Levine's January 7, 1988, response attached) and ultimately informed the 

that they must file quarterly returns. 

request is for an exemption from the surcharge because they are, in Mr. view, a 
utility. However, all utilities must pay the surcharge on all electrical energy purchased and 
consumed in activities unless used directly in the generation, transmission andfor distribution. This 
is evidenced in Sections 40019 and 40019.1. The taxable use of energy sold to a utility is included 
on line 10 of the tax return. 

Mr. states that "we believe that the electricity generated by ..__ '- and consumed 
by ' 1 should be exempt from the surcharge, whether distributed to the campus via 
LADWP's system or the _ ..? . 3." Energy wheeled into the LADWP system is a sale to 
LADWP for which . . - is compensated. The electrical energy generated by , 

7 is not actually consumed by it. 

Through our research, we found a listing of all California electricity generation plants which was 
sent to us by the California Energy Commission. A cursory 

- 
review of the list revealed that, as of 

January 1992, there were 164 power plants in 1 County. At least 96 of those power 
plants were cogeneration facilities owned by persons not registered with the Board as utilities. 
Section 40010 defines an Electric Utility. That section states, in part, that an electric utility is any 
person engaged in generating electrical energy. It also states, "The term does not include a person 
who generates electrical energy or redistributes energy solely for his own use or for the use of his 
tenants and not for sale to others." If we decide to register and allow an offset, as requested, 



State of California h r d  of Equalization 
DivisionihllC: 82 

M e m o r a n d u m  

To : Mr. Monte Williams, Ad Date: March 6, 1996 
Excise Taxes Division (MIC: 56) 

From : Janet V&g 
Legal Division 

Subject: Energy Resources Surcharge - SelfGnerated meetrid Energy 

This is in reply to your request for our opinion as to whether t h ~  , 
- 

is exempt from the Energy Resaarces Surcharge ("Surcharge") undei the facts set forth in a 
lefit. dated August 18, 1995 from Mr ---ofthe - . For the 
reasons explained below, it is our opinion that the . is not exempt from the Surcharge. 

According to _ ' letter, the . . generates electricity which is "wheeled" 
(distributed) to other -C_:; ' , substations via the distribution system of the _ > .  - t 
P - - /. Through an agreement between the a d  _ , the 

utilizes , *s distribution system to supply cogenerattd electricity to three smaller 
substations of the University. The wheeled electricity passes through " s metering equipment 
and the - is billed for the electricity it receives through _ 7 ' s  system. The 
argues that it is exempt from the Energy Resources Surcharge pursuant to 18 CCR sec. 2300. 
Essentially, the : - * , contends that it is exempt from the Surcharge because it is consuming self- 
generated electricity. 

The facts of this case do not appear to support thc ; position. The stated facts 
indicate that the electricity generated by the 

* 

' goes into the general power grid of - 
and is commingled with power generates itself or receives fiom various sources. In other 
words, the electricity the U - , generates is not necessarily the electricity it receives and consumes. 

Given these circumstances, there is no basis to conclude that the . is consuming only 
self-generated electricity. Accordingly tik. would not be exempt from the Surcharge. 

JV: es 

cc: Ms. 
Mr. 



exemption. 

Please let me know if you have any questions. 

Attachments A 

cc: Jim Van - Gundy - - .. . - / 

1 


