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Ronald L. Dick
Tax Counsel

Establish Bankruptcy Claims Under
the Hazardous Substance Tax Program

Your June 24, 1988 memorandum to Mr. Larry Augusta
regarding your office's procedures in filing claims in bankruptcy
on hazardous substance tax cases has been referred tco me for reply.
Specifically, you noted the following situations:

*Situation No. 1

. The taxpayer has filed bankruptcy. The petiticn
date is January 9, 1987. Taxpayer was billed a
Hazardous Waste Generator Fee pursuant to
Section 25205.5 of the Health and Safety Code.
The fee period for the generator fee is July 1,
1986 to June 30, 1987. The fee is due on
January 1, 1987. Since the petition date falls
within the generator fee period, how do we
determine the pre-petition and post-petition
liabilities?

*The fee is designed as an annual fee. The
amount of the fee is based upon the quantity of
hazardous waste generated at each generating
site. The fee is established on or befocre
November 1 of esach year. Categcries are as

follows:
Category 11986 Fee Rate 1567 Fee Rate
4 - More than 5 tons $ 483.00 ¢ 1,078.00
but less than 50 tons
3 - 50 tons put less $ 965.00 . ,156.00

than 250 tons
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2 - 250 tons but less $4,830.00 $10,780.00
than 2,500 tons

1

1 - 72,500 tons or wmore $9,660.00 $21,5€60.00°"

Given this information, you asked whether it matters
whether waste is generated during the pre-petition period or the
post-petition period. Yes, it does matter, because under the
Rankruptcy Code, the Board would have a pre-petition claim
against the debtor's estate under Title 11, United States Code,
Section 507. As to the post-petition period, the Board is
entitled to a priority payment of the tax as a cost of
administration of the estate under Title 11, United States Code,
Section 503.

You asked whether a generator who generates four tons
prior to the petition date and two tons after the petition date
would be responsible for the generator fee. As you noted,
normally, in this instance, the generator would qualify for the
fee because his hazardous waste generation of six tons would
place him within Category 4, the five to 50 tons category. If
the fee were determined by waste generated separately during the
‘ pre- and post-petition periods, the generator would owe no fee as

four tons and two tons treated independently are less than the
amount which would qualify the generator for the fee.
Conversely, if the generator generated 10 tons during the
pre-petition period and 10 tons during the post period, the
taxpayer may owe two annual fees.

Although the filing of a petition under the Bankruptcy
Code creates an estate comprised of all assets of the debtor, we
believe that there is no change of ownership to a new person
under the Hazardous Waste Substance Tax Law., Therefore, for
purposes of this annual fee, we believe that only one fee is
applicable, and the generator who generates four tons prior to
the petition date and two tons after the petition date is subject
to the fee.

When a taxpaver petitione for bankruptcy during the
period within which the annual fee is applicable, it is our
opinion that the staff should generally prorate the annual fee
according to the respective portions of the annual period which
are pre-petition and post-petition. However, in the event that
all operations which resulted in the tax occurred either
pre~petition or post-petition, the Board should file its claim
entirely within such period znd not prorate the fee.
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"Situation Mo. 2

The Facility Fee pursuant to Section 25205 poses
a similar proklem., Can we prorate the annual
fee?"

We were unable to find a section 25205 in the
Health and Safety Code. We assume that, in this case, vou
are referring to section 25205.2, the facility fee imposed
on the operators of facilities., We believe that the
application should be the same as in Situation No. 1.

"situation No, 3

The Bazardous Substances (Superfund) Tax program
poses a different problem. The tax rate for the
Superfund for the current year is not set until
April of the next year. This means that
Superfund taxable disposals made in 1988 will
not have a Superfund tax rate set until April
1989, The tax is not due until July 1.

‘ We have had situations where the taxpayer has
filed for bankruptcy during the current year.

We know the taxpayer owes the Superfund tax, and
we would like to make a claim against the debtor
in the bankruptcy court. The questions is can
we use last year's rates to assess a liability,
so that we can make a timely claim. Our
intention is, after the actual rate has been
set, to go back and revise our claim figures to
reflect the actual amount due.

Given the formula in Section 25342 of the Health
and Safety Code, for setting the tax rate, it is
conceivable that last year's rate might be lower
than the current year's rate. However, since
the inception of the Superfundé Tax Program, this
has never happened. Histerically, the rate has
always gone up.”

We suggest that vou file a cliaim based on an estimate.
Since the rate has historicelly risen, you should file the claim
hased on the anticipated increase. You may then file an amended
claim. Amendment to a bantrvotey claim is freely allowed where
the purpcse is to cure & o © in the clain as originally filed.
(Szatkowski v. Meade Teol an¢ Die Company, 164 F.2d 228.)
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We hope this answers your questions; however, if you neeqd
further information, feel free to write again.

RLD:sr




