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TO COUNTY ASSESSORS:

QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING CHANGESTO
PROPERTY TAX RULE 462.240 - EXCLUSION FOR
REGISTERED DOMESTIC PARTNERS

In 2003, the Board approved amendments to Property Tax Rules 462.040, Change in
Owner ship—Joint Tenancies, and 462.240, The Following Transfers do not Constitute a Change
in Ownership (Title 18, sections 462.040 and 462.240, California Code of Regulations). The
Office of Administrative Law approved and filed the amendments with the Secretary of State on
October 14, 2003, resulting in an effective date of November 13, 2003.

Letter To Assessors (LTA) 2003/077 explained the changes to Rules 462.040 and 462.240. This
letter is posted on the Board's Web site at www.boe.ca.gov/proptaxes/2003.htm.  The amended
versions of Rules 462.040 and 462.240 are posted at www.boe.ca.gov/proptaxes/ptrules.ntm. As
a follow-up to LTA 2003/077, this letter contains a series of questions and answers on the
implementation of the changes to Rule 462.240 as interpreted by the Board's Legal Department.
A separate Letter To Assessors will be issued on the changes to the joint tenancy rule (Rule

462.040).
If you have any questions regarding this rule change, please contact our Real Property Technical
Services Unit at (916) 445-4982.
Sincerely,
/s David J. Gau
David J. Gau
Deputy Director
Property and Specia Taxes Department
DJG:grs

Enclosure
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CHANGE IN OWNERSHIP -DOMESTIC PARTNERS

1. What arethe changesto Rule 462.240?

The amendment to Rule 462.240 adds subsection (k), which provides that change in ownership
does not include "Any transfer of separate property inherited by a surviving domestic partner, as
defined in subdivision (b) of section 37 of the Probate Code, by intestate succession upon the
death of aregistered domestic partner."

2. What isthe effective date for the new " domestic partner" excluson?

The amendments to Probate Code sections 6401 and 6402 made by Assembly Bill 2216 (Chapter
447 of the Statutes of 2002) constituted a change in existing law regarding transfers between
registered domestic partners upon death and became effective on July 1, 2003. Newly added
subsection (k) of Rule 462.240 became effective on November 13, 2003, but is declaratory of
these pre-existing statutory amendments, and therefore has a retroactive effective date of
July 1, 2003. Thus, subsection (k) applies to all transfers between registered domestic partners
resulting from the death of a registered domestic partner that occurs on or after July 1, 2003.

3. Does this exclusion apply to all transfers of real property between registered
domestic partners?

No. This exclusion applies only to transfers between registered domestic partners that result
from the death of one of the partners. Even though transfers that occur while both are still living
are not excluded under this rule, such transfers may qualify under another exclusion (e.g., joint
tenancy).

4, What doestheterm " separate property” mean?

"Separate property” is all property owned by an individual that is not "community property.”
"Separate property” is defined in Family Code section 770(a) as (1) al property owned by the
person before marriage; (2) all property acquired by the person after marriage by gift, bequest,
devise, or descent; and (3) the rents, issues, and profits of the property described in this section.
Under Family Code section 760, all property acquired by married persons during the marriage is
presumed to be community, not separate. Thus, when a person is married, wless the deed or
other title instrument expressly states that a person holds title as his/her "separate” property, it is
presumed to be "community" property. When a person is single or unmarried, unless the deed or
other title instrument states that title is held as "community" property, it is presumed to be
"separate.”

All property owned by registered domestic partners pursuant to Family Code section 297 or
owned by individuals who are not married is presumed to be "separate" property, unless it was
retained under joint ownership as community property with an ex-spouse. In rare situations
where the deceased registered domestic partner was previously married and they did not "settle"
their respective community property rights in the divorce, the "ex" may be able to claim aright
to half of the property acquired during the term of the marriage.
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5. What doestheterm "registered domestic partner” mean?

For purposes of thisrule, "domestic partner” is defined in Probate Code section 37 as "one of two
persons who have filed a Declaration of Domestic Partnership with the Secretary of State
pursuant to Division 2.5 (commencing with Section 297) of the Family Code, provided that the
domestic partnership has not been terminated pursuant to Section 299 of the Family Code."

Family Code section 297 defines domestic partners as two adults who have chosen to share one
another's lives in an intimate and committed relationship of mutual caring. Such persons may
enter into a domestic partnership when both persons file a Declaration of Domestic Partnership
with the Secretary of State and al of the following requirements are met:

Both persons have a common residence.

Neither person is married or a member of another domestic partnership that has not been

terminated, dissolved, or annulled.

The two persons are not related by blood in a way that would prevent them from being

married to each other.

Both persons are over the age of 18 and are capable of consenting to the partnership.

Either of the following:

o Both persons are members of the same sex, or

o Both persons are members of the opposite sex and at |east one of the personsis over the
age of 62 and meets the federal requirements for either old-age insurance benefits® or for
aged individuals.”

The term "registered domestic partner” does not apply to lega entities, including a single-
member limited liability company. Even though a single member limited liability company is
disregarded for federal tax reporting purposes, it is till treated as a separate legal entity for
California property tax purposes.

6. Does the term "registered domestic partner” include persons who registered in
another state or were married in another jurisdiction that recognizes same sex
marriage?

This rule applies only to domestic partners who registered with the California Secretary of State
before the death of either partner. Rule 462.240 specifically references Probate Code section 37
which incorporates by reference the Family Code requirements in sections 298 and 298.5 for
registering as a domestic partnership with the California Secretary of State. Thus, domestic
partners registered in another state or same sex married persons licensed in other jurisdictions
must nevertheless register with the California Secretary of State in order to be eligible for this
exclusion.

! Title |1 of the Social Security Act as defined in 42 U.S.C. section 402(a).
2 Title XVI of the Social Security Act asdefined in 42 U.S.C. section 1381.
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7. How isaregistered domestic partnership terminated?

Until December 31, 2004, a registered domestic partnership may be terminated if (1) one partner
gives or sends to the other a written notice that the partnership is terminated, (2) one of the
domestic partners dies, (3) one of the domestic partners marries, or (4) the domestic partners no
longer have a common residence. In addition, at least one former partner must file a Notice of
Termination of Domestic Partnership with the Secretary of State.> The date on which the notice
is received by the Secretary of State is deemed the actual termination date of the domestic
partnership, unless termination is caused by death or marriage.

As of January 1, 2005, if a registered domestic partnership terminates by filing a Notice of
Termination of Domestic Partnership with the Secretary of State, the effective termination date is
six months after the date of filing with the Secretary of State, provided a notice of revocation of
termination has not been filed.

8. What must an assessor do to confirm that a domestic partnership is registered
and current?

Assessors may require a partner to provide a copy of their registration certificate. The certificate
must be current (not terminated) as of the date of death. Assessors may call the Secretary of
State, Specia Filings Section, at (916) 653-3984 to inquire about the status and/or the
termination notice date and reason for filing such notice (e.g., date of death). If the termination
notice was filed because of death, the exclusion may still apply assuming the effective date of the
termination did not precede the date of death.

0. Should an assessor check for common residency as evidence of current
registered domestic partner ship status?

No. Since termination does not become effective until notice is filed with the Secretary of State,
a call to the Secretary of State is sufficient to determine if a registry is current. Even though
under current law a registered domestic partnership may be terminated if the partners no longer
have the same residence, the termination does not take effect until a notice is filed with the
Secretary of State.

% Section 3, subdivision (a) of AB 2216 states, "Under existing law, your domestic partnership is automatically
terminated if you or your partner married or died while you were registered as domestic partners. It is aso
terminated by you sending your partner or your partner sending to you by certified mail a notice terminating the
domestic partnership, or by you and your partner no longer sharing a common residence. In all cases, you are
required to file a Notice of Termination of Domestic Partnership with the Secretary of State in order to establish the
actual date of termination of the domestic partnership. You can obtain a Notice of Termination of Domestic
Partnership from the Secretary of State's office. If your domestic partnership has terminated because you sent your
partner or your partner sent to you a notice of termination of your domestic partnership, you must immediately filea
Notice of Termination of Domestic Partnership. If you do not file that notice, your former domestic partner may
inherit under the new law. However, if your domestic partnership has terminated because you or your partner
married or you and your partner no longer share a common residence, neither you nor your former partner may
inherit from the other under this new law."



Property Tax Rule 462.240 Page 4

10. How does the assessor identify a " surviving domestic partner" ?

A question is being added to the Preliminary Change of Ownership Report to help assessors
identify surviving domestic partners. The definition of "surviving domestic partner” in Probate
Code section 37 is patterned after the Probate Code definition of "surviving spouse.” Therefore,
just as a marriage certificate is sufficient to prove "spousal status,” proof of a current Declaration
of Domestic Partnership filed with the Secretary of State is sufficient to prove "surviving
domestic partner” status.

11. Must the domestic partner have died intestate to qualify?

No. The exclusion in subsection (k) appliesto al property transferred on the date of death of the
decedent to the surviving domestic partner whether taken by will, trust, estate plan, joint tenancy,
or by intestate succession.

The Board's rulemaking action recognizes amendments made by AB 2216 governing transfers of
separate property to surviving registered domestic partners, which includes the express intent
that a deceased domestic partner's separate property transfers upon death to the surviving
registered domestic partner in the same manner as a transfer between spouses. Under section
3(a) of AB 2216, if the deceased registered domestic partner dies with a trust or will, and the
surviving domestic partner is the named beneficiary therein, the survivor already has parity in
and inherits the property in the same manner as a surviving spouse. AB 2216 was needed,
according to the Legidature, to guarantee the same "surviving spouse rights' to surviving
registered domestic partners who were not named in a trust, will or estate plan because the
deceased domestic partner died intestate.

Specifically, section 3(a) mandated that the Secretary of State notify and inform registered
domestic partners of this addition of intestate succession rights and benefits, as follows:

On or before March 1, 2003, the Secretary of State shall send the following letter
to the mailing address on file of each registered domestic partner who registered
prior to January 1, 2003:

"Dear Registered Domestic Partner: This letter is being sent to all persons who
have registered with the Secretary of State as a domestic partner. As of July 1,
2003, Cdlifornias law of intestate succession will change. The intestate
succession law specifies what happens to a person's property when that person
dies without a will, trust, or other estate plan. Under existing law, if a domestic
partner dies without awill, trust, or other estate plan, a surviving domestic partner
cannot inherit any of the deceased partner's separate property. Instead, surviving
relatives, including, for example, children, brothers, sisters, nieces, nephews, or
parents may inherit the deceased partner' s separate property. Under the law to
take effect July 1, 2003, if a domestic partner dies without a will, trust, or other
estate plan, the surviving domestic partner will inherit the deceased partner's
separate property in the same manner as a surviving spouse. This change will
mean that the surviving domestic partner would inherit a third, a half, or all of the
deceased partner's separate property, depending on whether the deceased domestic
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partner has surviving children or other relatives. This change does not affect any
community or quasi-community property that the deceased partner may have had.
This change in the intestate succession law will not affect you if you have a will,
trust, or other estate plan. If you do not have a will, trust, or other estate plan and
you do not wish to have your domestic partner inherit your separate property in
the manner provided by the revised law, you may prepare a will, trust, or other
estate plan, or terminate your domestic partnership.”

Since the Legidature enacted AB 2216 to ensure that any surviving registered domestic partner
would not suffer economic hardship from succeeding to the property interests of his’her deceased
partner, regardless of whether the partner died testate or intestate, subdivision (k) should be
applied in a manner that carries out the Legidature's intent of affording all surviving registered
domestic partners the same protections as surviving spouses. This is accomplished by excluding
from change in ownership the transfer of separate property upon the death of a registered
domestic partner to the surviving registered domestic partner — whether by intestate succession,
trust, will, or estate plan® such as ajoint tenancy.

For example, A and B are registered domestic partners and acquired real property as joint
tenants. If B died on December 1, 2003, A acquired B's share by operation of law. Sincethisis
a transfer between registered domestic partners as a result of the death of a registered domestic
partner, this may be excluded under Rule 462.240(k).

* Joint tenancy is an estate plan often used in lieu of atrust or will; as such, the transfer of an estate in joint tenancy
to the surviving domestic partner may, depending upon the facts, be eligible for the exclusion with regard to
property acquired from the deceased joint tenant.



