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PROPERTY TAX RULE 282 
TEMPORARY CERTIFICATION 

PUBLIC HEARING: TUESDAY, FEBRUARY 4, 1997 AT 1:30 P.M.- 

NOTICE IS HEREBY GIVEN: . 
The State Board of Equalization, pursuant to the authority vested in the Board by Section 

15606(c) of the Government Code proposes to amend Regulation 282, Temporary Certification, in 
Title 18, Division 1 of the California Code of Regulations. A public hearing reIevant to this action 
will be held in Room 121, 450 N Street, Sacramento, at 1:30 p.m., or as soon thereafter as the 
matter may be heard on Tuesday, February 4, 1997. Any person interested may present statements 
or arguments orally at that time and place. Written statements or arguments wili be considered by 
the Board if received by February 4,1997. 

INFORMATIVE DIGEST/PLAIN ENGLISH OVERVIEW 
The State Board of Equalization proposes to amend Property Tax Rule 282 (18 California 

Code of Regulations, Section 282), Temporary Certification, to interpret and implement legislative 
changes to requirements for the office of assessor. 

Under existing law, employees of the Board or of assessors’ offices who render value 
judgments for property tax purposes are required to hold a temporary, permanent, or advanced 
appraiser’s certificate issued by the Board. Elected officials, including county assessors, have never 
been subject to these requirements. 
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Senate Bill 27 (Chapter 207, Statutes of 1996), effective January 1, 1997, added Section 
24002.5 to the Government Code. This section provides that no person shall exercise the powers 
and duties of the office of assessor unless he or she holds a valid appraiser’s certificate issued by the 
State Board of Equalization. This act exempts persons holding of& as assessor on January 1, 
1997. It further provides that a person who becomes assessor after January 1, 1997, may exercise 
the powers and duties of assessor, for a period not to exceed one year, if he or she acquires a 
temporary appraiser’s certificate Erom the State Board of Equalization within 30 days of election or 
appointment. Rule 282 directs the Board to issue a temporary appraiser’s certificate to persons 
who meet the requirements of Rule 283. Rule 283 defines the qualifications for a person to obtain a 
permanent appraiser’s certificate. Neither rule includes election or appointment to the office of 
assessor as a qualifkation that allows a person to obtain a temporary appraiser’s certificate. Thus, 
Rule 282 requires amendment to permit the Board to issue a temporary appraiser’s certificate to a 
person who has been elected or appointed as assessor. Tn addition, minor technical changes are 
made. 

The express terms of the proposed action, written in plain English, are available from the agency 
contact person named in this notice. 

COST TO LOCAL AGENCIES AND SCHOOL DISTRICTS 
The State Board of Equalization has determined that the proposed amendments to Rule 282 

do not impose a mandate on local agencies or school districts. Further, the Board has determined 
that the amendments will result in no additional direct or indirect cost or savings to any State 
agency, any local agency or school district that is required to be reimbursed under Part 7 
(commencing with Section 17500) of Division 4 of Title 2 of the Government Code, and that theie 
are no other nondiscretionary costs or savings imposed on local agencies, or cost or savings in 
Federal funding to the State of California. 

EFFECT ON BUSINESS 
Pursuant to Government Code Section 11346.53(c), the Board of Equalization finds that 

the amendment of Rule 282 will have no significant adverse economic impact on business. 

The amendment of the rule will not be detrimental to California businesses in competing 
with businesses in other states. 

The amendment of the rule will neither create nor eliminate jobs in the State of California 
nor result in the elimination of existing businesses nor create or expand business in the State of 
California. 

The amendment of the rule will not affect small business because procedures for 
certificating government appraisers are not a business-related program. 

ADVERSE ECONOMIC IMPACT ON PRIVATE PERSONS/BUSINESSES 
No impact. 
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FEDERAL REGULATIONS 
There are no comparable federal regulations. 

PLAIN ENGLISH STATEMENT 
Preparation of the amended rule included consideration of the plain English requirement and 

technical terms are defined in more simple language. 

AUTHORITY 
Government Code, Section 15606. 

REFERENCE 
Revenue and Taxation Code, Sections 670 and 673, and Government Code Section 

24002.5. 

CONTACT 
Questions regarding the content of the regulation should be directed to Ms. Janet Saunders, 

Tax Counsel, at P.O. Box 942879, 450 N Street, MIC:82, Sacramento, CA 94279-0082. 
Telephone: (916) 324 2642, FAX (916) 323-3387. 

Written comments for the Board’s consideration or requests to present testimony and bring 
witnesses to the public hearing should be directed to Ms. Mary Ann Stumpf, Regulations 
Coordinator, (916) 322-9569, and at P.O. Box 942879, 450 N Street, MlC:80, Sacramento, CA 
94279-0080. 

ALTERNATIVES CONSIDERED 
The Board must determine that no alternative considered would be more effective in 

carrying out the purpose for which this action is proposed or be as effective and less burdensome to 
afbected private persons than the proposed action. 

AVAILABILITY OF STATEMENT OF REASONS AND TEXT OF PROPOSED 
REGULATIONS 

The Board has prepared a statement of reasons and a strike-out and underscore version 
(express terms) of the amended regulation. 

Both of the documents and all information pertaining to the amended regulation are 
available to the public upon request. The rulemaking fle is available for public inspection at 450 N 
Street, Sacramento, California, Requests for copies should be addressed to Ms. Mary Ann Stumpfj 
Regulations Coordinator, (916) 322-9569, at P.O. Box 942879, 450 N Street, MIC:80, 
Sacramento, CA 94279-0080. 

ADDITIONAL COMMENTS 
Following the hearing the State Board of Equalization may adopt the amended regulation 

if the text remains substantially the same as described in the text originally made.available to the 
public. The text of any mod&d regulation will be mailed to those interested parties who 
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commented orally or in writing or who asked to be informed of such changes. The modified 
regulation will be available to the public Erom Ms. Stumpf. The Board will consider written 8 
comments on the modified regulation until such time as the regulation is adopted. 

Date: December 3, 1996 

JS:sao 

hZ~leS/tldi~.OOl 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

Executive Director 
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Rule 282. TEMPORARY C’ERTIF’KATION. 

(a) A person shah not perform the duties of an appraiser, as defined in sac&ion section 281, unless the person has been 
issued a temporary or permanent certificate by the beard, Board. nor shall the person continue to perform such duties 
for more than a year (excluding any break in service as an appraiser of less than six months which is reported to the 
bwd j&g& without having been permanently certified 

(3) The bead && shall issue a temporary certificate to any person employed to perfii the duties of an appraiser 
for property tax purposes in the service of a county or city and county if the person meets the minimum qualifications 
set out in see&& Section 283(a) or has equivalent qualifications which, in the opinion of both the assessor and the 
beard, BoaxlB. demonstrate that the person is competent to perform the work of an appraiser. The assessor shall submit 
such qualifications to the ber& Board on a form supplied by the bea& Board. 

. m 

@ @) A temporary certificate is suspended when the person to whom it was issued ceases to perform the duties of an 
appraiser for property tax purposes but is automatically reinstated when the person again performs such duties with less 
than a six months’ break in service. When there is a break in service of six months or more, another temporary 
certificate must be issued, under the provisions of subsection (b), and such certificate shall be valid for one year 
thereafter. 

Authori&- Government Code Section 15606, subdivision (c). 

Reference: Revenue and Taxation Code Sections 670,673, and Government Code Section 24002.5. 

. . 
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