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Dear Peter 
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Honorable Jack H. Waterman -2- January 31, 1980 

We would recommend that vessels employed in this manner are not eligible for the one-percent 
assessment. They are not employed exclusively in carrying or transporting seven or more peeople 
for hire for commercial passenger fishing purposes. Scuba diving purposes are not the same as 
passenger fishing purposes. 

We might add that for 1980 and subsequent years carrying seven or more people for fishing 
purposes is no longer an eligible activity for the one-percent assessment. 

Your last question asked whether amended Revenue and Taxation Code, Sections 6368 and 
6363.1 should be used in determining if a vessel qualified for the one-percent assessment ration as 
a commercial fishing vessel. Sections 6368 and 6368.1 provide criteria for use in determining 
whether a vessel is exempt for sales and use taxes. These sections do not apply for property tax 
purposes. 

Sincerely, 

Buddy W. Florence 
Senior Property Auditor-Appraiser 
Assessment Standards Division 
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cc: Honorable George r. Reilley 
Mr. Gordon P. Adelman 


