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A. QUESTIONS & ANSWERS PERTAINING TO 
ASSESSMENT APPEALS 

1. QUESTION: What is the time limit for filing an appeal when a 
March 1, 1975 base year value is revised to conform 
to Section 110.l(a)(l) of the Revenue and Taxation 
Code? 

ANSWER: An appeal may be filed until expiration of the regular 
filing period following the 1980 lien date. 

2. QUESTION: When can a new base year value be appealed if the 
value is established in accordance with Section 
110.l(a)(2)? (Property which was purchased, newly 
constructed or changes ownership after the 1975 
lien date?) 

ANSWER: Property valued pursuant to this section is eligible 
for appeal during the regular filing period for the 
year the new base value was enrolled and the 
succeeding three years. If the assessment is made 
outside the regular assessment period, the assessee 
has 60 days after notification to file an appeal, 
plus the next three succeeding years. 

3. QUESTION: When a base year value determined pursuant to Sections 
110.l(a)(l) and 110.l(a)(2) is appealed and revised, 
when does the new value apply for property tax purposes? 

ANSWER: The value determined by this appeal will establish a 
new base year value. This base year value will apply 
for the year of appeal and subsequent years until 
there is a transfer, new construction, or a subsequent 
decline in value. 

4. QUESTION: When a property's 1975 base year value was established 
as a result of an appeal in 1978, can this value be 
appealed again (appeal of value determined pursuant 
to 110.l(a)(l))? 

ANSWER: This value can be appealed when there is new market data 
or the criteria used to determine value has been modified 
by subsequent legislation, and/or Board Rule changes, or 
subsequent decline in value. 
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5. QUESTION: When the factored 'base year value is appealed because 
the current market value is alleged to be lower, and 
the result is a revised value, when does the new 
value apply for property tax purposes? 

ANSWER: The value determined by this appeal will apply only for 
the year the appeal was taken. The value for the next 
year will be the original base year value factored by 
the appropriate inflation factor unless the current 
value for that year is less than the factored base year 
value. 

6. QUESTION: When the 1975-76 roll value was determined by the appeal 
process and that value is the base year's value, can this 
value be appealed? 

ANSWER: No, this value is conclusively presumed to be the base 
year value, unless there is an ownership change, new 
construction or a subsequent decline in value. 

7. QUESTION: What is the deadline for filing an appeal? 

ANSWER: An appeal may be filed between July 2 and September 15. 
For the 1979-80 fiscal year only, the September 15 
deadline is extended to October 1. When the notice 
and/or assessment is made outside the regular period, 
an appeal may be filed within 60 days after the date 
of notification. 

8. QUESTION: Do the changes made by AB 1488 apply to appeals made 
for the 1978 roll? 

ANSWER: The provisions of AB 1488 which revise the conditions 
under which property is subject to revaluation after 
1975 are. not grotmds for appealing a 1978 roll value 
except when the appeal involves the valuation of a 
leasehold interest. The leasehold interest provisions 
of AB 1488 are retroactive to 1978. 

9. QUESTION: Is it advisable for an Appeals Board to hear an appeal 
which directly challenges a statute or rule (such as 
the change of ownership or new construction rule)? 

ANSWER: It is our view that an appeal which directly challenges 
a statute or rule should be denied without hearing. 
Instead the taxpayer should use the procedure set forth 
in Section 538 to directly challenge the statute or 
rule in court. 




